MEDICINSKOM TEHNIČARU 28 MJESECI ZATVORA Prijetio Berošu, Capaku i Markotić i tražio 100.000 eura

Vili Beroš
FENA

Boris Štitić, 36-godišnji slovensko-hrvatski državljanin, nepravomoćno je osuđen na dvije godine i četiri mjeseca zatvora zbog pokušaja iznude članova stožera – Vilija Beroša, Krunoslava Capaka i Alemke Markotić.

Štitić je 30. rujna prošle godine poslao prijeteće mailove Markotić, Berošu i Capaku u kojima ih je tražio 100.000 eura u kriptovaluti montero. “Pazite što i kako radite i odlučujete. Ukoliko napravite grešku, Božić nećete dočekati živi. Ako ovo prijavite organima progona, bit će to kao da ste podnijeli prijavu onima s kojima ste svaki dan na dosegu i koji vam mogu učiniti što god žele. Ako ne uplatite traženi iznos, zauvijek ste gotovi. Sami birate svoju sudbinu, hoćete li živjeti ili umrijeti”, napisao je.

Na početku suđenja odbacio je krivnju, ali je kasnije priznao pravdajući svoje poteze uvedenim epidemiološkim ograničenjima zbog kojih tijekom pandemije nije mogao vidjeti dijete koje živi s majkom u Sloveniji, javlja Jutarnji list, navodeći kako je Štitić s djetetom proveo više tjedana na moru nedugo prije slanja mailova.

Ukinut mu istražni zatvor

Štitić je inače medicinski tehničar, koji je vodio nekoliko tvrtki, a tri puta mu je sud presudio zbog prevara i uvjetno je osuđivan. Sud je kao otegotne okolnosti, između ostalog, naveo počinjenje tri kaznena djela pokušaja iznude na štetu osoba uključenih u borbu protiv pandemije te da je djela počinio na posebno odiozan način i bez ikakve empatije za druge. Istaknuli su i da je Beroša, Capak i Markotić izložio visokom stresu prijeteći im lišavanjem života, kao i njihovim obiteljima.

Mailove je prvo poslao 30. rujna 2020. Capaku i Markotić, a sljedeće jutro Berošu, a nakon što mu nisu odgovorili ili uplatili traženi iznos, ponovio je mailove 5. listopada zaprijetivši članovima Stožera da im je posljednji dan za uplatu. Upozorio ih je da počnu gledati oko sebe i da će se njima i njihovim najmilijima dogoditi veliko zlo. Prilikom pretrage Štitićevog stana policija mu je oduzela dva mobitela i 3,7 grama marihuane.

Sud mu je naložio plaćanje sudskih troškova koji iznose nešto više od 10.000 kuna, a drugostupanjsku presudu će čekati na slobodi, jer mu je ukinut istražni zatvor gdje se nalazio od listopada prošle godini. Boravak u zatvoru će mu biti uračunat u konačnu kaznu.