LIJEČNICA IZ BIH ''Imala sam 1200 eura plaće, a u Hrvatskoj su mi dali 3000 eura, još sam dobila i stan''

liječnica iz BiH
Privatni album/Jutarnji list

Inovativna metoda Grada Križevaca da osigura svojim građanima kvalitetnu medicinsku skrb, kojom Grad doplaćuje liječnicima novac za veću plaću, pokazala se dobitnom. Dok većina gradova, pa i znatno većih od prigorskoga grada srednje veličine, nikako ne izlazi na kraj s krizom liječničkog kadra, Križevčani su se domislili kako doskočiti i ovih su dana doveli i drugu ginekologinju te sad imaju dva, optimalna za veličinu grada, ginekološka tima, piše Jutarnji list.

Stan i 13.000 eura na račun

Prema istom principu, križevački su mališani dobili pedijatra. Svatko od njih od Grada je dobio stan i po 13.000 eura (100.000 kuna) jednokratno na račun, što je Grad s porezima po liječniku koštalo 14.900 eura. Ukupno su, dakle, liječnike sufinancirali s gotovo 45.000 eura i riješili problem.

Iz Bosanske Gradiške u Križevce

Ginekologinja Slavica Kozminčuk Horvat preselila se iz Bosanske Gradiške u Križevce, počela raditi u Domu zdravlja i nema namjeru otići. Tako je Grad svojim jedinstvenim načinom privlačenja liječnika, u roku kraćem od godinu dana, doveo tri specijalista, dvije ginekologinje i pedijatra.

Za zdravlje građana posegnuli su u gradsku blagajnu i svakome od njih doplatili godišnje po nešto više od 13.000 eura. Kako je za Jutarnji dolaskom prve ginekologinje Dunje Vrtiprah Buhinjak u siječnju pojasnio križevački gradonačelnik Mario Rajn, na ideju ih je ponukala jedna - anketa.

''Provedena je anketa među liječnicima čiji su rezultati pokazali da bi za 3000 eura plaće radije ostali u Hrvatskoj, nego i za veću plaću otišli u inozemstvo. Stoga smo mi odlučili ponuditi liječniku doplatu do tog iznosa, a što je u vrijeme raspisivanja javnog natječaja bilo nešto manje od 10.000 kuna mjesečno. Uz porez nas je to stajalo 160.000 kuna, ali to je najbolje uložen novac'', rekao je tada, a isto vrijedi i sada. Osim što su u međuvremenu kune zamijenili euri.

Doktorica Slavica Kozminčuk Horvat završila je medicinu u BiH, specijalizirala u Hrvatskoj, ovdje se i udala, no Liječnička komora donijela je odluku prema kojoj joj je za rad u Hrvatskoj valjalo položiti velik broj ispita razlike. Odustala je, vratila se u Bosnu te sa suprugom pet godina održavala brak na daljinu.

Stručni ispit

''Svake sam godine nekoliko puta zvala Komoru i pitala je li se nešto promijenilo, odgovarali su mi da će se promijeniti ‘jedino ako BiH uđe u Europsku uniju‘. No, kad je počeo rat u Ukrajini, negdje sam pročitala da je ukrajinskim liječnicima omogućen rad samo uz priloženu diplomu i polaganje stručnog ispita. Bez ikakvih dodatnih ispita razlike. Pa sam opet zvala i rekli su mi neka pošaljem dokumente, poslala sam ih i od svih silnih ispita koji su trebali dotad, trebala sam položiti samo stručni, opći ispit i na natječajima tražila posao.

Naišla sam na oglas za Križevce, javila bih se na njega s poticajima ili bez njih. Već prvi kontakt s ravnateljicom Doma zdravlja Križevci bio je obećavajući. Za izdavanje licence trebalo je proći pet mjeseci, predala sam zahtjev u svibnju. Dobila sam licencu i posao i preselila se u Križevce'', rekla je doktorica.

Nakon pet godina ona i suprug ponovno će živjeti zajedno, jer će se i on uskoro doseliti u stan koji su dobili od Grada na besplatno korištenje i putovati svakodnevno na posao u Zagreb.

Dobila i stan

Kad se liječnica javila na oglas, mislila je da će u podstanare, nije znala da i stan ulazi u ugovor o radu. Kad su naumili pronaći potrebne liječnike, u Križevcima su im odlučili priuštiti novi početak bez brige o elementarnim životnim pitanjima.

Uz neto plaću, koja s gradskim dodatkom iznosi 3000 eura (Grad svoj dio isplaćuje jednokratno) i namješten stan, odluke se donose lakše. 

''Plaća u BiH iznosila je 2400 konvertibilnih maraka, što je 1200 eura, pa je ovaj iznos značajna razlika. Bosna čak više nije ni toliko jeftinija u odnosu na Hrvatsku, cijene u trgovinama su se dosta izjednačile s hrvatskima.

Ne da mi se više seliti i želim stvoriti napokon dom sa suprugom. Vjerujem da će to biti ovdje, u Križevcima. Grad mi se sviđa, uređen je, sve je na pješačkoj udaljenosti i pri ruci, Zagreb je blizu, što je važno zbog suprugova posla. Mislim da smo našli dom'', zaključila je dr. Slavica Kozminčuk Horvat.