Leukemija se povukla: Mili Rončević uspješno transplantirana koštana srž

mila rončević, koštana srž, SAD

Vijesti su to koje je podijelio Milin otac Marin Rončević.

'Mila je trenutno dobro. Prošla je transplantaciju koštane srži od donora 1.11.2019. i zasad je sve više nego u redu.

Nije se radilo o operaciji kao takvoj, nego o transplantaciji koštane srži nakon postizanja i održavanja remisije u trajanju od šest mjeseci,' rekao je za 24 sata otac djevojčice koja je ujedinila Hrvatsku i za čije je liječenje u samo nekoliko dana prikupljeno više od 40 milijuna kuna.

Mila je, naime, bolovala od akutne megakariocitne leukemije.

Marin Rončević prisjetio se traumatičnih trenutaka kroz koje je malena Mila, ali i cijela njezina obitelj, prolazila.

'Život joj je gotovo neprekidno ugrožen od 26.3.2018. godine, s izuzetkom nekoliko mjeseci nakon što je Mila u Rijeci uspješno uvedena u molekularnu remisiju.

Imala je nebrojene komplikacije, od puknuća porta koji joj je prošao kroz desno srce i zaglavio se u plućnoj veni, raznih infekcija, sepsi, začepljenja drugih portova, operacija bez imuniteta, relapsa bolesti, lošeg odgovora na terapiju relapsa...

Opraštali smo se od nje nekoliko puta i molili Boga za čudo ozdravljenja i svaki bi se put smilovao,' rekao je.

Transplantacija koštane srži nekoliko je puta odgađana zbog lošeg zdravstvenog stanja djevojčice, no s vremenom su Milini nalazi bili sve bolji.

'Transplantaciju je odradila u rekordnom roku, u tri tjedna je otpuštena iz bolnice i na čuđenje i nevjericu svih liječnika sada trči, diže utege, jede i pije sama i radi sve što se ovdje smatra nemogućim u ranom poslijetransplantacijskom periodu.

Ona izgleda i ponaša se kao potpuno zdravo dijete, iako znamo da je potencijalnih opasnosti pred nama još uvijek puno,' kaže Milin otac.

Od cijele obitelji, priznaje, Mila je najbolje prihvatila svoju bolest.

'Mila, to uopće ne dvojim, nije obično dijete. Ona je psihofizički najjača osoba koju sam u životu vidio. Za nju ne postoji bol, umor, ljutnja, napor – toga u njenom sklopu jednostavno nema. Bez obzira na težinu situacije, na naše raspoloženje, na bolove ili patnje kroz koje prolazi, ona doslovno ne posustaje. Nikad.' kaže Marin Rončević.