Kupci iz RH sele u BiH

Kupci iz RH sele u BiH

Novo poskupljenje roba koje bezuvjetno prati povećanje stope PDV-a, natjerat će građane RH iz pograničnih dijelova da namirnice kupuju po osjetno nižim cijenama u BiH.

Piše: Zdenko Jurilj/Večernji list

BiH i sad jeftinija od RH

Premda je teško očekivati shopping groznicu onog inteziteta koja je na grinici BiH i RH vladala krajem devedesetih i početkom dvije tisućite godine, ipak trgovci iz BiH imaju temelja za optimizam. Kad se stopi PDV-a od 17 posto, pridoda i činjenica da je veliki broj kućnih potrepština i sada osjetno jeftiniji u BiH, za očekivati je da kupci iz RH nakon povećanja spomenutog poreza, češće prelaze međudržavnu granicu. Prema tvrdnjama hrvatskih ekonomskih analitičara, čije izjave prenose tamošnji mediji postojeći carinski propisi omogućavaju građanima susjedne države za shopping izlete u susjedne države, (Mađarska, Srbija, Slovenija) a među kojima BiH zauzima strateško mjesto. Naime pri drugom posjetu bosanskohercegovačkim shopping-centrima, hrvatskim građanima se vraća plaćeni PDV u prethodnoj kupnji.

EU donosi novu skupoću

Za povrat PDV-a potrebno je predočiti osobnu kartu na kojoj stoji adresa stanovanja - udaljena od granice pet kilometara. PDV se ne vraća za alkohol, cigarete te mlijeko i mliječne proizvode, piše S. Dalmacija. I sad je cijena cigareta, alkohola, kave, lijekova, higijenskih potrepština, osjetno manja u BiH. Nakon ulaska RH u EU, cijene viskotarifinih roba bit će i veće. Vlasti u BiH ne razmišljaju o povećanju stope PDV-a, tvrde u Vijeću ministara.