Krstičević u srijedu dolazi u BiH

damir krstičević, Ministar obrane RH, damir krstičević, 4. gardijska brigada, damir krstičević, damir krstičević, MORH, 4 gardijska, damir krstičević, MORH, hv, damir krstičević, MORH
Ministar obrane Damir Krstičević odlazi u srijedu u radni posjet Međugorju, priopćilo je u utorak ministarstvo obrane, unatoč nagađanjima da je jedan od nekoliko hrvatskih generala koje su vlasti Republike Srpske (RS) kazneno prijavile za navodne ratne zločine u BiH devedesetih godina.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje izjavio je u petak da je ministarstvo unutarnjih poslova RS-a od 1996. do 2000. podnijelo kaznene prijave protiv 16 hrvatskih generala, no nije precizirao je li među njima i Krstičević.

Beogradske »Večernje novosti« ranije su objavile da su u toj skupini visokih hrvatskih časnika Ante Gotovina i Krstičević, bivši zapovjednik 4. brigade Hrvatske vojske koja se borila i u BiH.

Krstičević je u petak rekao da neće odgoditi put u Međugorje, a podizanje kaznenih prijava nazvao politizacijom.

To su pokušaji onih snaga koje nikad nisu željele BiH i žele svoje poraze pretvoriti u pobjede te sve nas u Hrvatskoj destabilizirati i razjediniti, rekao je Krstičević. »Poručujem im da u tome neće uspjeti«, istaknuo je ministar obrane i potpredsjednik hrvatske vlade.

Upitan bi li svom kolegi iz vlade preporučio da putuje u BiH, Šprlje je rekao da njegovo ministarstvo nema informacija da bi Krstičević na bilo koji način bio ugrožen u susjednoj zemlji.

Krstičević prošloga tjedna nije sudjelovao na sastanku srednjoeuropskih ministara obrane u Sarajevu, ali su u ministarstvu rekli da to nema veze s aktualnim događajima u BiH, već s trenutnim obvezama u vladi, gdje se razgovara o proračunu za sljedeću godinu.

Krstičević će u srijedu u Međugorju s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš razgovarati o bilateralnoj obrambenoj suradnji dviju zemalja, školovanju hrvatskih i vojnika iz BiH na školama i tečajevima u Hrvatskoj te o aktualnoj političkoj situaciji i euroatlantskom putu BiH.

U sklopu boravka, planiran je posjet župnom uredu i Marijanskom svetištu u Međugorju, priopćilo je ministarstvo obrane.

Ministar obrane Krstičević s BiH ministricom Pendeš razgovarat će o vojnoj suradnji
Ministar obrane i potpredsjednik Vlade RH Damir Krstičević potvrdio je u utorak u Splitu kako će sutra u BiH održati sastanak s bosanskohercegovačkom ministricom obrane Marinom Pendeš, da će se razgovarati i o vojnoj suradnji dviju zemalja, te je naglasio kako je cilj posjeta unaprijediti suradnju u koristi i BiH i Hrvatske.

Kazao je da je Hrvatskoj vrlo bitan europski put susjedne BiH, te da je njegova prva međunarodna aktivnost bila vezana uz NATO prije dva tjedna kada se sastao s ministrima obrane članica NATO-a.

Nakon toga, istaknuo je, fokusiran je na situaciju u Hrvatskoj jer je Vlada RH pokrenula izradu strateškog dokumenta, a to je Strategija nacionalne sigurnosti, kao i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti što je potrebno kao odgovor na sve složene sigurnosne uvjete.
»Sutra odlazim u susjednu Bosnu i Hercegovinu gdje ću biti na sastanku sa ministricom obrane, a razgovarat ćemo o vojnoj suradnji. Kao što znate pripadnici vojske BiH se školuju u Hrvatskoj, a i u zajedničkoj smo aktivnosti u Afganistanu. Cilj tog posjeta je još jednom unaprijediti suradnju u koristi kako Bosne i Hercegovine tako i u korist naše Hrvatske«, naglasio je ministar obrane Krstičević.

Na novinarski upit je li zabrinut što u srijedu odlazi u BiH, s obzirom na nagađanja o navodnom podizanju kaznenih prijava vlasti Republike Srpske protiv nekoliko hrvatskih generala, među kojima je navodno i on, potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar obrane Krstičević odgovorio da je to isto kao da mu je netko 1990. godine rekao da neće ići u rat braniti Republiku Hrvatsku od agresije. Dodao je da danas svoj posao ministra radi na najbolji mogući način, te da je »interes naše Hrvatske - suradnja«.

Plenković: BiH prioritet za Hrvatsku, važna suradnja na području obrane i sigurnosti
Premijer Andrej Plenković u izjavi novinarima naglasio je kako Krstičević kao odgovoran ministar, želi nakon svog posjeta Bruxellesu održati svoj bilateralni posjet ministrici Marini Pendeš u Međugorje i da je riječ o kontinuitetu hrvatske politike s obzirom da je Bosna i Hercegovina prioritet za Hrvatsku.

Dodao je da je suradnja na području obrane i sigurnosti u ovakvim kompleksnim okolnostima koje trenutno postoje u Hrvatskoj i njenom okruženju, važan trenutak da ministar Krstičević uspostavi direktnu suradnju sa svojom kolegicom iz BiH.
Ocjenivši vrlo kvalitetnim današnji boravak u Splitsko-dalmatinskoj županiji, šestoj po redu koju je obišao u proteklih nekoliko tjedana, premijer Plenković rekao je da će Vlada i Splitsko-dalmatinska županija u mandatu koji je pred nama, surađivati na najvišoj razini za dobrobit svih ovdašnjih stanovnika.

Na novinarska pitanja kada će se donijeti odluka o povećanju naknade za obnovljive izvore energije, zbog čega bi trebala poskupiti električna energija, premijer je podsjetio kako je to jedna od rizidualnih ostavština prijašnje Vlade, dodavši da se na nivou Ministarstva gospodarstva i Ministarstva okoliša, energetike i vodnog gospodarstva razmatra kako pristupiti tom problemu.

Važno da se sveučilišna, znanstvena i kulturna suradnja potencira sa splitskog sveučilišta na Jadransko-Jonskom bazenu i Sredozemlju
Predsjednik Vlade Plenković je boravio danas u Splitu s nekoliko ministara na obilježavanju 25. obljetnice obrane Splita od velikosrpske jugoslavenske agresije, i otkrivanju Spomen obilježja »Spomen i želja« na Kašjunima za poginule hrvatske branitelje i civile. Također se sastao s rektorom splitskog Sveučilišta Šimunom Anđelinovićem koji ga je upoznao s planovima i razvojem projekata u Solinu, Klisu, na Spinutu, te o razgranatoj međunarodnoj suradnji koje to sveučilište ima s partnerima u SAD-u, Njemačkoj i Norveškoj.

Naglasio je kako je važno da se sveučilišna, znanstvena i kulturna suradnja potencira sa splitskog sveučilišta na Jadransko-Jonskom bazenu i čitavom Sredozemlju i kako očekuje da projekti koje je započelo Sveučilište Split, budu na dnevnom redu i predmet kontinuiranog dijaloga s ministrom znanosti i obrazovanja Pavom Barišićem.

Hina