KRONOLOGIJA Coca-Cola objavila zapisnik koji otkriva što se sve događalo tijekom drame s pićima

Coca-Cola
Slavko Midzor/PIXSELL

Nakon što su danas iz Coca-Cole HBC Hrvatska objavili da je i posljednja analiza Državnog inspektorata pokazala da je sa serijom povučenih proizvoda sve u redu, objavili su i detaljan zapisnik sa sastanaka s Državnim inspektoratom. Zapisnik koji je danas u 13 sati potpisan u Coca-Coli otkriva pak cijelu dramu koja se događala od 8. studenog kad je Državni inspektorat ušao u Coca-Colu i naredio povlačenje iz prodaje cijele serije Romerquelle Emotion s okusom borovnica-nar zbog spornog slučaja jedne konzumacije u kafiću u Rijeci.

Današnji zapisnik, kako se ističe, kontrola je usmenog rješenja koje je Coca-Coli Državni inspektorat izrekao 8. studenog, javlja Jutarnji.

Tog dana Državni inspektorat usmeno je Coca-Coli naredio povlačenje te privremeno zabranio daljnje stavljanje na tržište proizvoda Romerquelle Emotion s okusom borovnica nar, 330 ml, serije trajnosti 12.2023. L17, koji je povezan sa slučajem u Rijeci. Naređeno im je i da učinkovito i točno obavijeste kupce o razlozima povlačenja.

Kako stoji u današnjem zapisniku, rok za izvršenje mjera bio je odmah i trajao je dok se službenim analizama ne utvrdi ispravnost ostatka serije. Iako Coca-Cola HBC tih dana nije komunicirala detalje onog što poduzimaju, iz današnjeg zapisnika doznaje se da su 14. studenog inspekciju izvijestili da su u sedam dana obišli 604 direktna kupca, dodatno su obišli 3831 ostalih kupaca te su cijelu količinu od 3623 komada boca zatečenih na tržištu vratili na skladište. Iz zapisnika se sada doznaje i da je sporna boca iz kafića u Rijeci bila iz serije koja je proizvedena 17. ožujka u Coca-Coli Austrija iz koje je u Hrvatsku ukupno distribuirano 300.940 komada. Cijela ta serija bila je u prometu na hrvatskom tržištu te je prema analizi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo potvrđeno da je ispravna.

Na kraju, kako je i izvijestio MUP priopćenjem 9. studenoga, u zapisniku stoji da se Rijeci dogodio izolirani slučaj oštečene osobe koja je popila tekućinu za koju je analizom utvrđeno da se radi o jako lužnatoj vodenoj otopini pH 13,6, što dokazuje da nije niti konzumirala Romerquelle Emotion s okusom borovnica nar, 330 ml, serije trajnosti 12.2023. L17.

U zapisniku se na kraju zaključuje kako nema elemenata za daljnje vođenje postupka jer je dokazano da se ostatak serije Romerquelle Emotion smatra zdravstveno ispravnim.