KRIZA U HRVATSKOJ Stigli detalji koalicijskog sastanka oko izbora novog ministra

Vlada Republike Hrvatske, Andrej Plenković, Radimir Čačić, Stjepan Čuraj
Cropix

Završio je sastanak vladajuće većine, na kojem nije prošao prijedlog da se za novog ministra graditeljstva izabere predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj jer su se tome usprotivili HSLS i Radimir Čačić. Svi su otišli iz Banskih dvora, ali upravo traju telefonske konzultacije među partnerima. HSLS usuglašava svoje stavove s članovima Predsjedništva i budu li oni definitivno odbili Čuraja, HDZ će, kažu nam u Vladi, predložiti novog kandidata i to iz svojih redova, piše Jutarnji list

Poanta premijera je bila, kažu u Banskim dvorima, da napravi gestu prema liberalnim partnerima da jedan od njih preuzme ministarsku fotelju od uhićenog Darka Horvata, a budući da je Čačić javno odbio biti ministar, prijedlog je bio da se predloži Čuraj, koji je državni tajnik u Ministarstvu financija, predsjednik stranke i član Stožera za obnovu Banije. Ideja je bila da se to odmah danas dogovori i da se zatvori priča oko toga, da se novi ministar, kažu u Vladi, može odmah primiti posla oko obnove.

"Premijer je to izložio i na užem vodstvu HDZ-a i vodstvo se s time složilo, nitko se nije bunio. On je to rekao na koaliciji, većina partnera je bila za, ali HSLS i Reformisti imali su zadršku, sada oni imaju svoje konzultacije. Nije nam cilj ništa lomiti preko tuđih leđa, tražiti potporu od drugih u Saboru za Čuraja ili skupljati novu većinu. Na sastanku je bilo jasno rečeno da ako ne bude Čuraj, HDZ će sutra izaći s novim prijedlogom kojeg će partneri podržati, i ovaj tjedan imat ćemo novog ministra. I dosad je taj resor vodio HDZ-ov ministar", kažu u Vladi.

U Vladi kažu da će novi ministar, ako to ne bude Čuraj, biti netko iz HDZ-a s referencama, politička osoba koja će preuzeti posao oko obnove.

Premijer je, inače, na sastanku pitao sve partnere imaju li on i Vlada, s obzirom na sve okolnosti, i dalje podršku da nastave posao u iduće dvije i pol godine, i svi su, kažu u Vladi, jednoglasno pružili podršku Plenkoviću i Vladi.