FOTO  KREĆE ISTRAGA Objavljene fotografije s mjesta pada MiG-a, piloti javili da će se katapultirati zbog problema s motorom

Pad MiG-a Hrvatska
DVD Voćin

Istragu pada vojnog zrakoplova MIG-21 dvosjeda u utorak u okolici Voćina provest će kriminalistička vojna policija i glavni zrakoplovni vojni istražitelj, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare MORH-a i HV-a te je pritom istaknuto da su piloti prijavili "određene probleme u radu motora", piše Jutarnji list

Vatrogasci DVD-a Voćin objavili su na Facebooku fotografije intervencije na mjestu pada MiG-a 21.



Pripadnici Hrvatske vojske osiguravaju mjesto pada vojnog zrakoplova. Teren je potpuno nepristupačan, a vojska je zabranila kretanje od mjesta Sirač prema Voćinu. Također, fotografiranje i snimanje strogo su zabranjeni.

Dvojica pilota koji su preživjeli pad MiG-a prevezeni su na liječenje u KB Sveti Duh. Kako saznajemo, njihovo stanje je stabilno. Potraga za MiG-om i dvojicom pilota trajala je 2 sata i 7 minuta. Jednog pilota su pronašli službenici interventne policije i jedan mještanin koji su mu pomogli. Drugi pilot je sam došao do kuće blizu nesreće.

Ministar obrane Mario Banožić komentirao je jučer kako je pad MiG-a "potvrda da trebamo ulagati u zrakoplovstvu, u avione".

Na konferenciji za medije zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec iznio je detalje vezano za pad aviona. Rekao je da je avion koji se srušio sudjelovao u planiranoj obuci, u kojoj je sudjelovalo ukupno pet aviona HRZ-a u zračnom prostoru, koji su provodili planirane zadaće koordinirano s Bojnom ZMIN i ostalim sastavnicama koje čine sustav nadzora zračnog prostora.

„U 13:44 smo dobili prvi signal da je jedan od aviona u zraku javio poziv u nuždi tzv. „mayday“. U 13:48 posada je javila da će izvršiti katapultiranje, odnosno izbacivanje iz aviona zbog određenih problema s motorom“, rekao je Križanec te dodao da je ubrzo nakon toga, unutar pola sata s Lučkog poletio prvi helikopter s timom pripadnika OS RH, a nakon toga i drugi helikopter.

„U 15:28 su posade helikoptera uočile oba padobrana što nam je potvrdilo da su piloti sigurno napustili avion. U 16:25 piloti su bili u helikopteru prema Lučkom, odnosno predani na sanitet koji ih je prebacio u bolnicu u Zagrebu“, istaknuo je.

Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je kako je najvažnije je da nije bilo žrtava u padu MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u utorak, ozlijeđenom pilotu zaželio je brz oporavak, a očekuje da se što prije utvrde okolnosti i razlog pada.

Premijer Andrej Plenković o padu MiG-a doznao je u Tirani, gdje sudjeluje na sastanku na vrhu EU-Zapadni Balkan. Poručio je da je očito riječ o "nekom tehničkom kvaru koji je uzrokovao pad ovoga MIG-a" te izrazio nadu da će istraga utvrditi o čemu se radi.