KRAK AFERE "SMS" Nova istraga protiv Zdravka Mamića, ali i šefice uprave Dinama i Igora Kodžomana

Zdravko Mamić
Hercegovina.info

Zagrebačko županijsko državno odvjetništvo otvorilo je istragu protiv aktualne predsjednice Uprave GNK Dinama, Vlatke Peras, zbog sumnji da je 2018., tada kao članica Uprave kluba, sudjelovala u malverzacijama kojima je Dinamo oštećen za oko 600.000 kuna. Osim Peras, osumnjičeni su i odbjegli Zdravo Mamić, koji je 2018. bio poseban savjetnik uprave kluba, te Igor Kodžoman, koji je bio predsjednik Uprave Dinama, piše Jutarnji list.

Riječ je zapravo o poprilično poznatome kraku tzv. afere SMS, odnosno o plaćanju usluga kontroverznom informatičaru Franji Vargi koji je u zamjenu za novac fabricirao poruke između tadašnjega glavnoga državnoga odvjetnika Dinka Cvitana te sudaca Vrhovnoga suda, a koje su Mamiću trebale poslužiti kao dokaz da je postupak koji se protiv njega vodio - politički progon.

Prema zaključcima istrage, Mamić nije znao da su te poruke protiv njega krivotvorene već je vjerovao da ih je Varga stvarno "skinuo", a ne proizveo. U međuvremenu su zbog afere SMS osuđeni i Varga, i Blaž Curić, koji mu je dostavio podatke da ga policija nadzire, te i Zdravko Mamić, koji je prije izricanja nepravomoćne presude pobjegao u BiH gdje se i danas nalazi.

Kao što je poznato, za "informatičke usluge" Mamić je Franji Vargi izgradio kuću s teretanom, no jedan dio tih usluga, kako je sada inkriminirano, Mamić, odnosno Kodžoman i Peras po Mamićevom traženju, podmirili su novcem Dinama. O otvaranju istrage danas je izvijestilo Županijsko državno odvjetništvo.

Zdravko Mamić

Vlatka Peras

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 27. lipnja 2022. donijelo rješenje o provođenju istrage protiv troje hrvatskih državljana (1970., 1977. i 1959.) zbog osnovane sumnje da su prvookrivljenik i drugookrivljenica počinili kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, te zbog osnovane sumnje da je trećeokrivljenik počinio kazneno djelo poticanja na počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. u svezi članka 37. KZ-a.

Postoji osnovana sumnja da su tijekom 2018. godine u Zagrebu, prvookrivljenik kao predsjednik uprave jednog sportskog kluba iz Zagreba, i drugookrivljenica kao članica uprave kluba zadužena za opće poslove među kojima je i odjel nabave; te oboje ovlašteni voditi poslove tog kluba i postupati s pozornošću dobrog gospodarstvenika i uvijek djelovati u interesu kluba; postupili protivno svojim dužnostima, a na inicijativu i prethodno traženje trećeokrivljenika, tadašnjeg savjetnika uprave kluba.

Zdravko Mamić

Igor Kodžoman

Postoji osnovana sumnja da su prvookrivljenik i drugookrivljenica, na traženje trećeokrivljenika, odobravali trećeokrivljeniku narudžbe i plaćali raznu tehničku i drugu robu na teret financijskih sredstava kluba. Osnovano se sumnja da je drugookrivljenica odobravala narudžbe, dok je prvookrivljenik svojim potpisom, na teret novčanih sredstava kluba, odobravao plaćanja razne tehničke i druge robe, znajući da se ta roba neće koristiti za potrebe kluba već za potrebe trećeokrivljenika.

Osnovano se sumnja da je taj sportski klub, opisanim radnjama prvookrivljenika, drugookrivljenice i trećeokrivljenika, oštećen za ukupni iznos od 597.953,13 kuna, dok je trećeokrivljeniku pribavljena nepripadna imovinska korist u navedenom iznosu.