FOTO  Kraj Lošinja morskog psa vukao zavezanog za rep, čovjek tvrdi da ga je spašavao jer se nasukao na plažu

morski pas jadran

Iz Instituta Plavi svijet u srijedu su zahvalili građanima na njihovoj brizi za morskog psa i objasnili ih kako se, prema njihovim saznanjima, radi o spašavanju.

Naime, brojni uznemireni građani zvali su ih zbog snimke na kojoj se vidi kako čovjek uz obalu Sunčane uvale na Lošinju vuče morskog psa modrulja zavezanog konopom za rep.

"Želimo vas stoga obavijestiti kako se prema našem saznanju radi o spašavanju morskog psa koji se u više navrata nasukao na plažu, unatoč pokušajima da ga se vrati u more. Osoba na snimci nakon toga je modrulja plovilom odvukla na otvoreno more prema Susku gdje je pušten

image

S obzirom na to da je modrulj zakonom zaštićena vrsta zahvaljujemo svima koji su iskazali zabrinutost te su nam se javili! Modrulj je inače vrsta otvorenog mora te stoga ne predstavlja opasnost za kupače", dodali su.

Napomenuli su kako je u sličnim situacijama opažanja zaštićenih vrsta kao što su morski sisavci, morske kornjače ili morski psi (nasukanih, ozlijeđenih ili zapletenih u ribarske alate) potrebno obavijestiti nadležne institucije putem broja 112 ili Institut Plavi svijet s obzirom na to da je njihovo osoblje jedinou našoj zemlji osposobljeno za postupanje u takvim situacijama.

Čovjek koji je spasio morskog psa, Robi Maršanić, rekao je kako su se ljudi uznemirili kad su vidjeli morskog psa, pa je morao vrlo brzo reagirati.

"Neki su bili nezadovoljni što sam ga vezao konopcem za rep i vukao, ali nisam imao drugog rješenja. Najprije sam ga maknuo od ljudi, a onda sam ga odveo dalje i pustio. Odmah je otplivao u dubinu", rekao je Maršanić.

image

Modrulji u ovo doba godine znaju dolaziti u plići dio mora. Nekad je to zbog hranjenja, drugi put jer se čiste od parazita, a i zato što na svijet donose mlade. Mogu narasti i do pet metara.

image

Modrulj je rasprostranjen širom Jadrana i susret s čovjekom u moru uglavnom rezultira na način da morski pas pobjegne prije nego ga čovjek ugleda. Iako se navodi da je potencijalno opasna vrsta to se ne smije protumačiti na način da nam stvori strah i paniku. Radi se o izrazito rijetkim situacijama u kojima ga se provocira da ugrize stoga kupači ne bi trebali brinuti niti malo. Svaki morski pas u moru nam je bitan i potrebno ih je prestati loviti i dodatno štititi. Bez njihove prisutnosti dovodimo u opasnost i našu egzistenciju - rekao je Pero Ugarković iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.