Kod Splita izgradili vile s bazenima, ali imaju veliki problem - nemaju vode

vila , vila s bazenom, kuće za odmor
Dnevnik.hr

Korak naprijed, nazad dva. Tako bi se mogla opisati ulaganja u turizam u Gornjoj Podstrani kraj Splita. Kako bi privukli goste, mještani su izgradili vile s bazenima. No, tu se pojavio novi problem. Kako napuniti bazene vodom kad nema vodovoda.

Na bazenu Mate Jukića u Gornjoj Podstrani sve je idilično. Bazen, savršen pogled na Split, uređena terasa. Sprema se obiteljska fešta, ali da nisu došli vatrogasci ne bi bilo dobro. Ostali bi uzvanici na proslavi bez vode, jer, voda stiže samo cisternama. Kaže da voze svakih par dana, a da obećanja da će im vodovod doći slušaju predugo, već petnaest godina.

vila ,vila s bazenom,kuće za odmor

Pa Mate zahvaljuje vatrogascima, kao i svi koji o njima ovise. Ali bijesni su na lokalne političare, govore mještani. Jer im desetljećima obećavaju vodovod i vodu, a kako su kazali novinarki Sofiji Preljvukić za Dnevnik Nove TV, od toga ništa.

"Osjećamo se izigrano od svih političara koji su vodili Podstranu zadnjih 25 godina", ljutit je Neno Banić. Jozo Brajičić dodaje kako žele da "kao i svi građani imaju vodu".

Gornja Podstrana uzdiže se na padini brda iznad plaža. Stranci kupuju kuće, grade se vile s bazenima. Ali vodovoda niotkuda. "Ja u sedmi mjesec imam sto litara vode, sad se ti kupaj sedam dana sa sto litara vode“, poručio je Banić.

vila ,vila s bazenom,kuće za odmor

Imaju doduše jedan prirodni izvor u brdu, i sa njega se cijevima voda razvozi do šest javnih slavina. Iz njih gumenim crijevima pune kućne vodospreme. Ali vode je premalo, tlak je preslab.

"24 obitelji na ovu jednu špinu, kako će 24 obitelji u sedam dana doći na red na ovu jednu špinu", pitaju se građani.

Vatrogasci čine što mogu. Voze stalno, cijena je 180 kuna. Starog načelnika Općine mještani prozivaju. Novi, Mijo Dropuljić je tek stigao. Isto iz HDZ-a. Ali i on obećava da voda stiže. Kaže kako kreće natječaj i kako za Gornju Podstranu putuje pedeset milijuna kuna.

"Ne vjerujem ja njima ništa, oni govore samo za dobre plaće, a mjesto su skroz zapostavili", zaključio je unatoč obećanjima Banić. Slično ponavljaju svi, jer predugo su slušali obećanja.