Kakvo nas ljeto čeka? Pročitajte prognozu Zorana Vakule

Kakvo nas ljeto čeka? Pročitajte prognozu Zorana Vakule
Jedan od njih je i naš najpoznatiji TV meteorolog Zoran Vakula koji u najnovijoj kolumni na portalu HRT-a piše da nas očekuje iznadprosječno toplo ljeto.

Prognoza ne treba čuditi jer je prva trećina godine, navodi Vakula, također iznenadila iznadprosječnom toplinom.

- A hoće li meteoroloških ekstrema biti i u budućnosti? Dugoročne prognoze srednje mjesečne i sezonske temperature zraka te ukupne mjesečne i sezonske količine oborine rijetko kada daju ekstremna meteorološka događanja, barem ne uz veliku vjerojatnost ostvarivanja. Ekstremi nužno ne moraju postojati ni kada prognoze daju šest uzastopnih relativno toplih mjeseci, kao što je za sljedeće razdoblje od svibnja do listopada, pa čak ni kada je odstupanje tako izraženo kao što je za ovogodišnji srpanj i kolovoz.

Uostalom, i prošlogodišnje je ljeto bilo većinom „toplo", ponegdje i „vrlo toplo", ali se zbog manjka vrućih dana i iznimnoj kišovitosti dojam topline izgubio.

Za ponavljanje prošlogodišnje obilne količine oborine i relativno čestih kišnih dana vjerojatnost je vrlo mala, ali se ne može tvrditi kako se ponegdje neće dogoditi. Uostalom, i iz navedene analize ovogodišnjeg ožujka može se spoznati kako oborine kadikad mogu biti nejednoliko raspoređene pa se i na ovako relativno malom prostoru Hrvatske događaju velike razlike, i suša i kišovitost. I to ne znači da dugoročne prognoze nisu dobre, nego da je iznimno složeno izračunavati ih - pojasnio je Vakula.