KAKO JE 'PALA' EKIPA NARKOBOSA IZ BIH? Cezar je cijelu operaciju vodio iz zatvora u Rimu

Edin Muzaferović narkobos iz Velike Kladuše
CROPIX, Facebook

Svi dostupni osumnjičenici u najnovijoj međunarodnoj akciji policije i USKOK-a protiv navodne skupine krijumčara droge i oružja, predvođene Dinom Muzaferovićem zvanim Cezar, u poslijepodnevnim satima u srijedu ispitani su na USKOK-u, no nije poznato kako su se branili. Od ukupno dvadesetak osoba koje policija i USKOK sumnjiče za pripadnost grupi, u srijedu ih je u Hrvatskoj uhićeno osam, dok su ostali ili od ranije u zatvorima, ili su pak nedostupni hrvatskom pravosuđu. Neki su, kako neslužbeno doznajemo, uhićeni u Sloveniji i Hrvatska će tražiti njihovo izručenje. Muzaferović se nalazi u zatvoru u Rimu, budući da je Italiji izručen početkom ove godine iz Njemačke zbog izdržavanja kazne zatvora, piše Jutarnji list.

Cezar na vrhu kriminalne skupine

Više osoba uhićeno je u srijedu ujutro širom Hrvatske u sklopu međunarodne policijske akcije razbijanja kriminalne skupine koja se sumnjiči za krijumčarenje više od 100 kilograma kokaina i heroina te više od 100 kilograma hašiša, kao i krijumčarenje vojnog vatrenog oružja i eksploziva. Policija sumnja da je na čelu osumnjičene zločinačke bande Dino Muzaferović zvani Cezar iz Velike Kladuše, koji je trenutačno na odsluženju zatvorske kazne u Rimu, nakon što je krajem prošle godine izručen iz Njemačke u Italiju.

Uhićenja su se odvijala paralelno s uhićenjima Muzaferovićevih navodnih suradnika u nekoliko zemalja, među kojima su BiH, Belgija, Italija, Nizozemska, Slovenija i Njemačka, a u akciju su također uključene Američka agencija za borbu protiv narkotika (DEA) i Europol dok hrvatska policija koordinira akciju. Jučer ujutro na području Zagreba, Rijeke i Siska pretraženo je desetak stanova i poslovnih prostora, uključujući garaže i tajna skladišta u kojima je proteklih mjeseci bila skladištena droga koju su osumnjičenici navodno prevozili širom Europe i zatim je prodavali.

Specijalni bunkeri

Pretražene su i prostorije autoprijevozničkog obrta čijim se kamionima droga, prethodno skrivena u specijalno izrađenim bunkerima, prevozila. Osumnjičenike, među kojima je nekoliko hrvatskih državljana, ali i državljana BiH i Slovenije, tereti se da su u proteklih godinu i pol iz Nizozemske prevezli više od 20 kilograma kokaina, iz Turske više od 80 kilograma heroina te iz Crne Gore 100 kilograma hašiša.

Drogu su uglavnom kamionima, ali i osobnim automobilima prevozili preko Zagreba i za hrvatsko narkotržište, ali i za tržišta Njemačke, Slovenije i Švicarske, a policija je tajnim nadzorom uspjela detektirati samo nadimke njihovih dobavljača - poput "Hasana", "Marokanca", "Tamera" i "Rotterdama." Inače, Muzaferović je otprije na Interpolovoj tjeralici BiH gdje je sredinom 2021. osumnjičen u sklopu akcije "Escobar" za organizaciju velikih plantaža marihuane te njezino krijumčarenje u zemlje EU.

Likvidacija svjedoka

Nedugo nakon pokretanja akcije "Escobar", tužiteljstvo BiH dobilo je svjedoka pokajnika Eldina Ćerimovića koji je na suđenju trebao svjedočiti protiv Muzaferovića i ostalih. No, u svibnju prošle godine Ćerimović je likvidiran u Velikoj Kladuši, a ubojice su mu dok je išao na posao, prišli automobilom i u njega ispucali nekoliko metaka i zatim ga pregazili automobilom. Premda nitko nije službeno osumnjičen za njegovo ubojstvo, tužiteljstvo i policija BiH njegovu smrt dovode u vezu upravo s njegovom pokajničkom ulogom u predmetu protiv Muzaferovića.

Iako se o tome nije izvještavalo, hrvatska policija nekoliko je puta imala bliske susrete s Muzaferovićem koji je živio na području Zagreba, ali i s njegovom suprugom, inače Slovenkom, zbog čega se u Hrvatskoj protiv njih još vode postupci. Prvi su put zajedno bili uhićeni u jednome stanu u Španskom u ljeto 2019., a kod Muzaferovića je policija pronašla tri pištolja sa streljivom te manju količinu droge, piše Jutarnji.

U rujnu prošle godine, pak, u zagrebačkom naselju Srednjaci u akciji policije u kojoj je bila angažirana i Antiteroristička jedinica Lučko uhićen je Edin Balić, jedan od Muzaferovićevih suoptuženika iz predmeta Escobar i navodno njegov blizak suradnik. Kod Balića su pronađeni kokain, marihuana, heroin te gotovo 2000 metaka, kao i detonator za eksploziv, a u tijeku je njegovo izručenje BiH.

''Dino Muzaferović lišen je slobode već više od pola godine i u zatvoru je u inozemstvu pa je nejasno kako će se održati optužbe da je on do jutros upravljao navodnom zločinačkom organizacijom'', rekao nam je odvjetnik Tihomir Mišić koji zastupa Muzaferovića u drugome postupku.

Osim Muzaferovića, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, u ovoj akciji je osumnjičen A. I. iz Bileće koji je krajem prošle godine u BiH bio osumnjičen kao dio dilerske grupe koja je u ožujku prošle godine ubila načelnika kriminalističke policije u Prijedoru, Radenka Bašića. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji, policija i USKOK koristili su u sklopu ove akcije tzv. posebne dokazne radnje, odnosno uz sudske naloge tajno su snimali telefonske razgovore osumnjičenika, ali i tajno ozvučili i snimali prostorije koje su osumnjičenici koristili za pretovar droge.

S druge strane, tijekom istrage je utvrđeno i da su osumnjičenici ponekad koristili enkriptirane mobitele tako da će se cjeloviti sadržaj komunikacije možda tek otkriti kad se pretraže zaplijenjeni mobiteli.