KAD SE MALE RUKE SLOŽE Trudnica iz Sarajeva hitno prebačena u Zagreb helikopterom RS-a

Helikopter Republike Srpske
Hercegovina.info/Arhiv

Trudnica je iz sarajevske bolnice jučer hitno prebačena u Zagreb, piše Index. Riječ je o trudnici u 21. tjednu trudnoće koja je oboljela od teškog ARDS-a (respiratornog distres sindroma).

U Zagreb je iz sarajevske Opće bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' prebačena radi neophodnog tretmana na ECMO uređaju. 

Za ovaj hitni transport helikopter je ustupio Helikopterski servis Republike Srpske, a Zavod zdravstvenog osiguranja Sarajevske županije je osigurao plaćanje, priopćeno je iz ove ustanove.

Prof. dr. Vlado Krajinović i doc. dr. Marko Kutleša primili su pacijenticu u intenzivnu njegu bolnice 'Fran Mihaljević' u Zagrebu.

"Pacijentica, 1989. godište, primljena je na hospitalizaciju 9. listopada 2021. godine s obostranom upalom pluća, na prijemu stabilna. Radi se o trudnici kod koje je trudnoća u dobi kada je plod nesposoban za izvanmaterični život. 

Treći dan hospitalizacije dolazi do naglog pogoršanja respiratornog stanja, brze progresije upale pluća koja je zahtijevala visoke protoke kisika i pacijentica je premještena na intenzivnu njegu. Stanje pacijentice se na ordiniranu terapiju prema protokolu za liječenje covida-19 i dalje pogoršavalo", kazao je Gavrankapetanović za 'Dnevni avaz'.

Iz sata u sat, kaže, stanje se kompliciralo.

"I u jednom trenutku, kada smo napravili kontrolnu snimku pluća i dijagnostiku, vidjelo se da ta pluća praktički nestaju i da trudnicu moramo priključiti na respirator. Dogodilo se ono čega smo se najviše pribojavali, razvila se najteža forma oboljenja pluća u covidu-19, tzv. ARDS, odnosno akutni respiratorni distres sindrom", priča liječnik.

"Ponosan sam na Opću bolnicu Sarajevo, na rad svih uposlenika i na veliki broj prijatelja koje smo stekli radeći predano svoj posao", kazao je direktor Opće bolnice prof. dr. Ismet Gavrankapetanović.

"Moja posebna zahvalnost ide našim zaposlenicima prim. dr. Marini Juroš-Zovko, dr. Stoji Erić, prim. dr. Elmi Vukotić, dr. Aneli Šubo, prim. dr. Ednanu Drljeviću i medicinskim tehničarima Mahiru Pekiću i Anelu Šljivi, pulmologinji Aidi Mujaković, anesteziolozima Ivanu Keseru i Denisu Imamoviću, anesteziolozima Edinu i Nedimu, koji su uradili sve da se pomogne kritično oboljeloj trudnici i da se realizira ovaj veliki ljudski čin", dodao je.