JOŠ JEDNO NE Pošta nije odobrila žig s likom Josipa Broza Tita

Josip Broz Tito

Hrvatska pošta (HP) nije odobrila izradu prigodnog žiga s likom Josipa Broza Tita, što je bio zahtjev Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) i Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatske za filatelističku izložbu u sklopu obilježavanja 130. obljetnice Titova rođenja.

Prigodni poštanski žig je uobičajen za neke manifestacije i događanja, a njime se htjelo dopuniti obilježavanje 130. obljetnice Titova rođenja filatelističkom izložbom u prostorima SABA-e u zagrebačkoj Hatzovoj ulici koja će biti otvorena 1. prosinca. Žig s Titovim likom trebao je biti u upotrebi u samo jednoj pošti, onoj u zagrebačkoj Jurišićevoj, i to na samo jedan dan. No ni to nije odobrila Hrvatska pošta, ističu antifašisti, piše Hina.

"Njihov razlog odbijanja je bio taj da je Josip Broz rođen u svibnju, a mi tražimo žig u studenome. To nam je rečeno telefonskim pozivom. Probali smo objasniti da mi 130. obljetnicu Titova rođenja obilježavamo cijelu godinu, a ne samo jedan mjesec te da je žig sastavni dio filatelističke izložbe i koristio bi se samo jedan u jednoj pošti. No uskoro smo izgubili svaku nadu", kazao je za Hinu predsjednik SABA-e Franjo Habulin.

Dodaje i kako ne smatra da odbijenica HP-a nužno ima političku pozadinu, ali da su možda ipak u pitanju neki drugi razlozi. Upitan, pak, za komentar politike Hrvatske pošte u izdavanju prigodnih žigova i dopisnica, kao što je bila HP-ova prigodna dopisnica za ovogodišnju 20. obljetnicu zagrebačkog Queer festivala, Habulin je iznio svoj zaključak.

"Nisam baš siguran da su homoseksualci i partizani u Zagrebu jednako dobrodošli. Moderno je pozivati se na ljudska prava, a u skladu s tim - lakše se odobrio zahtjev LGBT zajednice nego zahtjev za žig za izložbu poštanskih maraka s likom Josipa Broza Tita", kazao je Habulin

Eksplozija u pošti u Jurišićevoj 1941. godine

Komentirao je i dio zahtjeva u kojem se predlagalo da se Titov žig koristi u jednodnevnoj otpremi pošiljki iz pošte u zagrebačkoj Jurišićevoj ulici, upravo onoj koja je 1941. bila meta diverzije zagrebačkih ilegalaca - komunista i antifašista.

Naime, oni su u zgradi pošte postavili i detonirali eksplozivne naprave koje su ubile ustaškog redarstvenika, a ranile pet ustaških agenata, dva njemačka vojnika i jednog oficira. Pritom nitko od poštanskih službenika i građanskih osoba nije stradao. No Habulin kroz smijeh navodi da bi i to moglo biti "alternativno" objašnjenje posljednje HP-ove odbijenice.

"Evo, evo vam sada... Dignuli ste poštu u zrak, sada vam ne damo žig", kazao je Habulin, naglasivši da se šali, nakon čega je ponudio i ozbiljan zaključak.

"Razlozi su ipak neke druge vrste koje si ja ne mogu protumačiti. Ljudi u pošti bi morali reći zašto ne Titu. Ime Josipa Broza Tita u Zagrebu nije zabranjeno, iako se zaobilazi", zaključio je Habulin.