Joe Šimunić posjetio branitelje koji prosvjeduju

Josip Šimunić, branitelji, prosvjed, posjeta

Nitko od pozvanih predstavnika vlasti nije se pojavio za Okruglim stolom kojeg su organizirali branitelji. Ponovljeni su zahtjevi za smjenom ministra Predraga matića i njegovih zamjenika te da se donese Ustavni zakon o pravima branitelja, koji bi obuhvaćao sve branitelje i jamčio njihova prava, bez obzira na političku opciju na vlasti.
Branitelji su poručili da ne prosvjeduju zbog mirovina, već zbog onog što čini Milanovićeva Vlada te poručuju: "Naše dostojanstvo nećete gaziti". Zviždali su na čitanje pisma premijera Milanovića, posebno na dio u kojem Milanović kaže da ministar Matić uživa njegovo povjerenje.

"Poruka je jasna i jasno je kome je upućena", rekao je predsjednik Udruge 100-postotnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški. "Pozivamo sve hrvatske branitelje da ne dižu ruke na sebe, a za svaku bolesti ruku za hrvatskog branitelja smatrat ćemo odgovorne one koji nemaju razumijevanja za hrvatske branitelje", rekao je.
Na okruglom stolu nazočili su izaslanik predsjednika Republike Vinko Kovačić, a u ime predsjednika Sabora predstojnica njegovog Ureda Đurđica Pralas. Oni su kratko rekli da će predsjednika Ivu Josipovića i predsjednika Sabora Josipa Leku izvijestiti o porukama i zahtjevima upućenih s okruglog stola.

Glogoški je izrazio žaljenje što predsjednik Josipović, Leko i premijer Zoran Milanović "s obzirom na tako veliko razumijevanje za hrvatske branitelje koje su izrazili i u upućenim dopisima" nisu danas došli u Ured branitelja u Savsku 66.
Najavio je da će se branitelji u četvrtak uputiti pješice prema Saboru i odazvati se pozivu predsjednika Leke za sastankom.
Opetujući braniteljske zahjeve za smjenom ministra Matića i njegove ekipe, Glogoški je još jednom ponovio da braniteljima nisu u prvom planu materijalna primanja i prava, već da više nikada neće dozvoliti omalovažavanje onih koji su stvarali hrvatsku državu. "Nećete više gaziti naše dostojanstvo, i u ovom ćemo biti zajedno do kraja", poručio je Glogoški.
Zahvalio je svim braniteljima, Zagrepčanima, Hrvatima iz dijaspore i svima koji svojim donacijama i podrškom pomažu da funkcioniraju u šatoru ispred Ministarstva branitelja.
Promet Savskom ulicom kraće je vrijeme bio otežan no trenutno se odvija bez poteškoća u oba smijera.

Potraga za rješenjem

U Saboru i Uredu predsjednika se doznaje da predsjednici Republike i Sabora u to vrijeme imaju već ranije zakazane obveze - predsjednik Republike Ivo Josipović uručuje odlikovanje fra Iliji Živkoviću, a predsjednik Sabora Josip Leko nazoči obilježavanju nacionalnog dana Češke.
Predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški rekao je da je očekivao da dođu pozvani te da se nađe rješenje za njihovu situaciju.
Prosvjedom branitelji traže smjenu ministra branitelja Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića, a traže i ustavni zakon o pravima hrvatskih branitelja.

"Ako se rješenje ne pronađe nakon okruglog stola, na tiskovnoj konferenciji ćemo reći što ćemo dalje učiniti", rekao je Glogoški.
Rekao je da je iz Ureda predsjednika Republike potvrđeno da će na njihov okrugli stol na temu "100 posto za Hrvatsku u pronalasku rješenja" doći predsjednikov savjetnik za branitelje Vinko Kovačić.

Podsjetio je da ih je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko prije neki dan pozvao u njegov ured, te da se sinoć očitovao i premijer Zoran Milanović savjetovavši im da se brinu o svome zdravlju.
Premijer je braniteljima poručio da se ništa u njihovim pravima nije i neće se mijenjati i, rekao je, podržao je ministra branitelja Predraga Matića, čiju smjenu branitelji traže. "Živa je neistina da se ništa nije mijenjalo, a podržavanjem ministra Matića jasno je da je premijer njegov mentor", rekao je Glogoški.
Upitan kako komentira jutrošnju izjavu na hrvatskome radiju SDP-ovog potpredsjednika Sabora Nanada Stazića da su oni vojno krilo HDZ-a, Glogoški ga je upozorio da ne vrijeđa hrvatske branitelje. "Prestanite s tim jer bi napravili jedan korak više, a to onda neće biti dobro", kazao je Glogoški.
Prosvjednicima pred Ministarstvom branitelja potporu je došao dati i nogometaš Dinama Joe Šimunić, koji pritom nije dao nikakve izjave novinarima.
Branitelj koji se zapalio je izvan životne opasnosti

Muškarac (50) koji se zapalio sinoć ispred Ministarstva branitelja je izvan životne opasnosti ali mu predstoji dugotrajno liječenje, doznaje se u Traumatološkoj klinici.
"Dopremljen je tijekom noći. Konstatirane su teške tjelesne ozljede zbog opeklina gornjeg dijela tijela. Opečeno mu je 40 posto ukupne tjelesne površine. Izvan životne opasnosti je i kontaktibilan ali mu predstoji dugotrajno liječenje", rekao je predstojnik Klinike za traumatologiju Aljoša Matejčić.
Da je riječ o hrvatskom branitelju, potvrdio je medijima predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida I. skupine Đuro Glogoški. Nalazi se na intenzivnoj njezi Odjela za opekline Traumatološke klinike.

Htio skrenuti pozornost na probleme branitelja

U bolnici je 50-godišnjeg branitelja posjetio i njegov zapovjednik iz 15. brigade, Damir Loborec. Loborec je pozvao branitelje da ne dižu ruku na sebe i da ne idu toliko radikalno u prosvjede. Dodao je da su se u tjedan dana ubila 2 branitelja, ali da o tome mediji nisu pisali.

Loborec nam je rekao da je njegov suborac promatrao je tijek događaja na TV-u te da bi skrenuo pozornost na problem došao se zapaliti u Savsku. Mirovina mu je smanjena s 1100 na 800 kuna i postao je socijalni slučaj, dodao je. Loborec je naglasio kako je 50-godišnji branitelj bio ogorčen čitavom situacijom u kojoj se nalaze branitelji.

Živci popuštaju braniteljima

Policija, koja je sinoć kratko priopćila da se hrvatski državljanin zapalio oko 22:30 sati ispred Ministarstva branitelja, jutros ne daje nikakve informacije s obzirom da se radi o pokušaju samoubojstva. Lakše ozlijeđena osoba, koja je pokušala pomoći zapaljenom branitelju, prevezena je u KBC Zagreb, no tamo se nije moglo doznati što je s njim.
Predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm rekao je jutros kako se nada da će ozlijeđeni branitelj biti dobro i "da će sve ostati na tom" jer su, kako je kazao, branitelji ispred Ministarstva branitelja već umorni i "tanki sa živcima".

Stazić: Vojno krilo HDZ-a

Komentirajući to što se sinoć dogodilo, potpredsjednik Sabora Nenad Stazić (SDP) rekao je danas u radijskoj emisiji kako je politika pokušala smiriti situaciju, jer ako se ide van institucija, stvari se odvijaju nekontrolirano. "Ne znam što su branitelji prosvjednici još spremni riskirati. Stvari su izmakle kontroli, ovo što se noćas dogodilo velika je tragedija.... Pozvani su u najviše institucije. Kada netko prezire poziv predsjednika RH i parlamenta, ne znam što misli o toj državi. Predsjedniku nisu pljeskali, ali su pljeskali jednoj predsjedničkoj kandidatkinji. Znači, oni su politička grupacija, vojno krilo HDZ-a", kazao je Stazić.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ), koji je također gostovao u istoj radijskoj emisiji, Stazićeve tvrdnje nazvao je besmislicama. "Ovu državu nisu stvarali ovi koji su sada na vlasti, nego branitelji koje optužuju da ne poštuju svoju državu", rekao je Reiner.

dnevnik.hr