Izviždani Josipović: Branitelji su razočarani nepravdom

...zapovjednik OS RH Ivo Josipović, predsjednik Sabora Luka Bebić i predsjednica Vlade Jadranka Kosor u svojim su istupima danas u Kninu stali u obranu vrijednosti "Oluje" te isticali važnost prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Na gradskom stadionu Dinare u 13 postroja-skupina postrojilo se oko 1500 pripadnika OS RH, MUP-a i udruga hrvatskih branitelja.

Oluja je donijela i mir u BiH

- Oluja je predstavljala najveću vojnu operaciju poduzetu na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata. Svojim rezultatima s jedne strane omogućila je oslobađanje najvećeg dijela okupiranog hrvatskog teritorija, a s druge stvorila uvjete za završetak rata i u BiH. Otvoren put političkim pregovorima, postizanju Daytonskog sporazuma za BiH te Erdutskog sporazuma kojim je mirno integriran ostatak okupiranog hrvatskog teritorija - istaknuo je Josipović.

 

 

ZA SPOMENIK ODOBRENO 2,5 MILIJUNA KUNA

Premijerka Jadranka Kosor je na središnjoj svečanosti u Kninu uručila Rješenje o odobrenju 2.500.000 kuna Gradu Kninu za projekt gradnje spomenika pobjedi "Oluja 95".

Premijeka je rješenje uručila Mladenu Miloševiću, predsjedniku Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a "Tvrđava Knin" koja je i inicijator ideje o izgradnji spomenika.

Spomenik će biti visok 12 metara, sastojat se od dva velika brončana bloka koja čine slovo V- pobjeda i bit će postavljan u središtu Knina, na Trgu Ante Starčevića.

Autor spomenika je akademski kipar Petar Dolić iz Gospića, a spomenik bi trebao biti gotov do sljedećeg obilježavanja Dana pobjede 5. kolovoza 2011. godine.

Naglasivši kako je "Miloševićeva velikosrpska politika donijela zlo Hrvatskoj, regiji, Hrvatima, Srbima i svima koji žive na ovom području"; Josipović je rekao kako se Oluja dogodila "nakon što su propale brojne mirovne inicijative i pregovori pod okriljem UN-a." "Oluja - izvrsno pripremljena i izvedena operacija hrvatskih vojnih i policijskih snaga, bila je kruna višegodišnjeg nastojanja da pobjedimo agresora", kazao je Josipović.

- Na odluku da se krene u oslobađanje okupiranih područja utjecalo je i stanje u BiH u kojoj su snage bosanskih Srba napadale zaštićene zone Srebrenicu, Žepu, i Bihać. Hrvatska vojska je i tu pokušala pomoći i u svojoj briljantnoj akciji spriječila je veće zlo poebice u Bihaću. Tim koordiniranim djelovanjem HV-a, Armije BiH i HVO u ljeto 1995. postignuta je strateška prednost važna za uspješnu pripremu i izvođenje Oluje - rekao je . Po njegovoj ocjeni "u vojnom smislu operacija Oluja je provedena po svim pravilima ratovanja poštujući međunarodne konvencije".


Jadranka Kosor, Ivan Šuker i Luka Bebić na štandu braniteljske zadruge u Kninu
- Zbog toga treba odati priznanje svima onima koji su planirali i časno sudjelovali u toj operaciji pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana - naglasio je Josipović. Pri tomu je istaknuo kako ne smijemo zaboraviti branitelje koji su stradali za slobodu Hrvatske, prenosi dalmacijanews

- Tragična stranica naše nedavne povijesti, vjerujem, zauvijek je zatvorena. Rane okupacije i rata još su svježe ali zacjeljuju - kazao je. Josipović je također rekao da su mu neki od branitelja - sudionika operacije Oluja rekli da su umorni i razočarani nepravdom..

"Pretvorbeni kriminal treba kazniti"

- Kažu, a kažem i ja neki su se usudili Hrvatsku i hrvatstvo tretirati kao privatno vlasništvo. Ovoj su zemlji nanijeli štetu kriminalom u pretvorbi i privatizaciji - ocijenio je Josipović. Pri tome je pozvao sve one koji provode Ustav i zakon da "zaživi" ustavna odredba o nezastarijevanju pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva, odnosno da se počinitelje kazni.

U trenutku kada je službeni spiker najavljivao predsjednika Josipovića osim pljeska čuli su se i pojedinačni zvižduci

Premijerka Jadranka Kosor je pozvala je "sve čimbenike u našem društvu da se izdignemo iznad svega što nas je u prošlosti dijelilo i da istaknemo povijesnu ulogu Franje Tuđmana u uspostavi i obrani suverene, demokratske i samostalne Hrvatske".

- Prošla su zauvjek vremena kad su nam drugi određivali što ćemo raditi i slaviti - slavit ćemo Oluju jer tako slavimo pobjedu i mir. Olujom je konačno poražena Miloševićeva agresorska politika - kazala je. Premijerka Kosor je također naglasila kako "nitko neće izbrisati povijesne istine o tomu da smo bili žrtva agresije, da smo se imali pravo braniti, da smo imali pravo oslobađati svoju zemlju, braniti svoju domovinu i dom.". Istaknula je kako je Hrvatska otvorena prema drugima, posebice prema susjedima, ali, kako je rekla, "da bi prihvatili druge najprije moramo poštivati sebe, naš identitet, naše heroje i naše blagdane". (H)

Foto: Jakov Prkić / CROPIX