IZNENAĐENJE NA HRVATSKOJ AUTOCESTI Brojne promjene odmorišta i čvorišta, neke od njih su blizu bh. granice

Hrvatska autocesta

Neke od najpoznatijih točaka na hrvatskim autocestama mijenjaju naziv, javlja Dnevnik Nove TV.

Tako je bivše čvorište Ivanja Reka na autocesti A3 sada postalo Zagreb-istok, s novom oznakom svježe nalijepljenom preko dosadašnjeg putokaza. Odmorište Križ postaje Novoselec po istoimenom naselju u Općini Križ, ali na stranici Hrvatskih autocesta još uvijek nisu unesene ove promjene. Ovakve izmjene naziva planiraju se na ukupno 28 točaka, a to ne uključuje samo nazive čvorišta, već i pripadajućih odmorišta.

Građani su nemalo iznenađeni gubitkom imena, ali i zatvaranjem pojedinih odmorišta.

"Ne znam zašto je Novoselec postao, ali Križ se zvao i po tom se pamti. To su neki orijentiri, koliko kilometara imaš da bi došao do odredišta. Žao mi je što je ovo Ježevo pred Zagrebom ukinuto jer je to bila dobra destinacija jer kad evo putuješ iz Beograda to ti dođe na pola puta“, kazao je Zoran Bezbradica.

Prema novim izmjenama mijenja se i najpoznatija točka na Dalmatini. Čvorište Maslenica postaje Rovanjska. Ravna Gora - Kupjak. Dugo Selo - Rugvica, a dosadašnji Jankomir - Zagreb Zapad. Još neka od odmorišta koja je mijenju jest Babina Greda koja postaje Sava, a Varaždin - Drava.

"Svi koriste GPS i tak to tako da sad iskreno nazivi neće utjecat na svakodnevno putovanje", kazao je Roko dok Helena dodaje kako joj ti čvorovi ništa ne znače jer joj je veći užitak voziti se starom cestom.

HAC do kraja godine mora ministrovu Odluku provesti u djelo. A zašto dolazi do promjene - iz Ministarstva prometa kažu: "S obzirom na protok vremena te daljnju izgradnju autocesta i čvorišta, kao i promjenu naseljenosti i značaja naselja i gradova, bilo je neophodno revidirati nazive i prilagoditi ih potrebama vozača i nazivima danas aktualnih odredišta.“