Izglasan lex Perković, kreće istraga ubojstva Đurekovića

bh. hrvati, hrvati bih, psovka, političari, hčsp, hrvatski sabor, hrvatski sabor, sabor, dijaspora, hrvatski sabor, Hrvati, Hrvatska, Hrvati u BIH, Hrvatska, pomoć, boravište, prebivalište, Hrvati u BIH, Saborski zastupnici, spor s Europskom komisijom., Gordan Jandroković, HDZ, SDP, ubojstvo, Stjepan Đureković, Lex Perković, Njemačka, hrvatski sabor, ustavne promjene, sdph, HDZ, slučaj Đureković, hrvatski sabor, oporba, Treći entitet, Hrvatska, Politika, sabor, Hrvatski narodni sabor, ćirilica, Vukovar, Saborski zastupnici, hrvatski sabor, sabor, Hrvati iz BiH, Hrvatska, sabor, raspuštanje , Josip Leko, Hrvati iz BiH, sabor, Hrvatska zemlja, hrvatski sabor, 25 godina hrvatske neovisnosti, Srebrenica, Hrvatski narodni sabor, hrvatski sabor, prava hrvata, hrvatski sabor, Andrej Plenković
SDP pita jesu li počinitelji i organizatori ubojstava štićeni i tko ih je štitio

Time je izbrisano ograničenje primjene europskog uhidbenog naloga za kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002., što je izazvalo spor s Europskom komisijom. Vladajući su odbili HDZ-ov prijedlog da se izmjene iz lipnja u cijelosti povuku i da se Zakon vrati u oblik u kojem je donesen 2010. godine. HDZ-u je zasmetalo uvrštavanje na dnevni red točke o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva o okolnostima ubojstva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Münchenu, za koje Njemačka sumnjiči bivšeg agenta i čelnika Udbe Josipa Perkovića i traži izručenje. Zastupnici SDP-a su, naime, predložili da se povjerenstvo pozabavi okolnostima, organizatorima, počiniteljima te motivima ubojstva, kao i pitanjem zašto protiv osumnjičenika za to i slična politička ubojstva u Hrvatskoj nisu pokrenuti odgovarajući postupci, odnosno jesu li počinitelji i organizatori ubojstava štićeni i tko ih je štitio.

U obrazloženju navode da presuda Krunoslavu Pratesu, koji je u Njemačkoj osuđen na doživotni zatvor za ubojstvo Đurekovića, upućuje na to da su tijelima javne vlasti u Hrvatskoj morale biti poznate činjenice o tom i drugim političkim ubojstvima. "Notorno je da ta tijela nisu ništa poduzela oko pitanja rasvjetljavanja ubojstava i sankcioniranja počinitelja, organizatora i naručitelja", tvrdi se u prijedlogu.

Gordan Jandroković (HDZ) ustvrdio je da se istražna povjerenstva po zakonu ne mogu osnivati o onome o čemu traje sudski postupak, a u Njemačkoj se vodi postupak protiv Perkovića. Jandroković je rekao da se HDZ ne protivi osnivanju povjerenstva, ali neka se njegov rad proširi na različite zločine počinjene u vrijeme komunističkog režima. Njegov stranački kolega Davorin Mlakar SDP-ov prijedlog nazvao je "pritiskom na pravosuđe, koje je po Ustavu samostalno, da sudi onako kako odgovara volji vladajućih".

I.BOŠNJAK/Media Servis