IZBORI ZA SABOR Istekao rok za kandidature, zaprimljeno 190 lista

IZBORI ZA SABOR Istekao rok za kandidature, zaprimljeno 190 lista
Hina

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Republike Hrvatske Ana Lovrin izvijestila je rano u srijedu kako je za parlamentarne izbore 5. srpnja u toj zemlji, DIP zaprimio 190 lista i 17 'manjinskih' kandidatura. 

Zaprimljeno je 190 lista i 17 kandidatura u 12. 'manjinskoj' izbornoj jedinici, rekla je Lovrin u srijedu, kratko iza ponoći kada je istekao rok za predaju listi i kandidatura.

Predano je više listi nego prije četiri godine, manje je kandidatura za 12. jedinicu u kojoj osam svojih zastupnika biraju nacionalne manjine. Naime, na izborima za Sabor 2016. istaknuto je bilo 177 listi, te 29 kandidatura.

Rekordan broj listi, čak 313, bio je na parlamentarnim izborima 2011. godine.

Uobičajene gužve

Lovrin je potvrdila da je u utorak u DIP-u bila poprilična gužva, svoje liste predalo je 30-ak predlagatelja, među njima HDZ, Most, nekoliko koalicija, niz manjih stranaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Uobičajeno je da od 14 dana za kandidature, predzadnji i zadnji dan budu najveće gužve“, kazala je, objasnivši da liste treba složiti, a za neovisne i pripremiti potpise, prenosi Hina.

Opetovala je da DIP sada ima rok od 48 sati da provjeri pravovljanost predanih lista i objavi zbirne liste po jedinicama. Kada budu objavljene počinje izborna promidžba, istaknula je te najavila kako bi to moglo biti u četvrtak rano poslijepodne.