IZBORI U RH Izlaznost nešto manja u odnosu na prije četiri godine

IZBORI U RH Izlaznost nešto manja u odnosu na prije četiri godine
hercegovina.info

Na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj do 11:30 sati na birališta je izašlo 18,09 posto birača, odnosno 619.961, podaci su Državnog izbornog povjerenstva (DIP). Na prethodnim parlamentarnim izborima 2016. godine izlaznost do 11:30 bila je 18,86 posto građana, prenosi Srna.

Građani s pravom glasa na teritoriji BiH mogu glasati na ukupno 45 biračkih mjesta u gradovima u kojima postoje diplomatsko-konzularna predstavništava Hrvatske. U Sarajevu je otvoreno šest biračkih mjesta, a birači u BiH prvi put mogu glasovati tijekom dva dana, pa su tako izbjegnute veće gužve ispred birališta.

Otvoreno je i 20 birališta u Mostaru, deset biračkih mjesta u Vitezu, četiri u Livnu, tri u Tuzli, te dva u Banjaluci. U BiH je registrirano 96.535 birača. Građani BiH s pravom glasa jučer i danas biraju troje zastupnika u Saboru iz 11. izborne jedinice.

Na svim biralištima obavezna je primjena preventivnih higijensko-epidemioloških mjera u skladu s preporukama DIP-a.

Pravo glasa u Hrvatskoj ima 3,86 milijuna hrvatskih državljana. U Sabor se bira ukupno 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri biraju birači bez prebivališta u Hrvatskoj, a osam pripadnici nacionalnih manjina.