IZBORI U HRVATSKOJ Jedna kandidatura nije prihvaćena, sud odbio i žalbu

Izbori
Izbori

Državno izborno povjerenstvo u subotu je objavilo kako je zaprimilo ukupno 165 pravovaljanih lista, a na izbore ide ukupno 2277 kandidata. No, jedna je lista odbijena, na koju je stigla i žalba, prenosi N1.

“Jedna stranka nije prošla test kandidature. Radi se o stranci Demokršćani. Odredba zakona je jasna te govori da pravo kandidiranja imaju stranke koje su registrirane u RH na dan odluke predsjednika Republike, a to je bio datum 15. ožujka. Uvidom u registar smo vidjeli da je stranka Demokršćani registrirana 19. ožujka. Oni su podnijeli zahtjev početkom ožujka, ali nisu registrirani u roku. I sad su uložili žalbu Ustavnom sudu preko DIP-a. Oni imaju rok od 48 sati riješiti ovu žalbu, mi je šaljemo odmah večeras”, rekao je tada glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Odbijena žalba

Ustavni sud donio je danas odluku o žalbi. Žalba je odbijena i kandidacijska lista Demokršćana nije prihvaćena.

“Kandidacijska liste političke stranke Demokršćani za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u I., II., III., V., VI., VII., IX., X. i XI. izbornoj jedinici te kandidacijske liste političke stranke Demokršćani i Nezavisne liste Višnjan u VIII. Izbornoj jedinici – neprihvaćanje”, objavio je Ustavni sud.