FOTO  Izaslanstvo HDZ NRW u posjeti gradu Heroju

Izaslanstvo HDZ NRW u posjeti gradu Heroju
...putovalo je proteklog vikenda u Vukovar kako bi predali vrijednu donaciju gradonačelniku grada Vukovara, Ivanu Penavi, namjenjenu za obnovu Vukovarskog vodotornja, simbola otpora i pobjede Domovinskog rata.

Pored dr. Jovanovića, članovi izaslanstva su bili predsjednik Mladeži HDZ-NRW Marijo Primorac iz Ljubuškog, te članovi Izvršnog odbora HDZ-NRW Jakob Raphael Jogović te Ivan Bukovac. U susretu s gradonačelnikom Penavom razgovaralo se o aktualnom stanju u gradu Vukovar i njegovim budućim izazovima, daljnoj suradnji grada Vukovara i Hrvata u inozemstvu, ali i predstojećim lokalnim izborima, na kojima, prema anketama, Ivan Penava kao aktualni gradonačelnik, ima najizglednije šanse da osvoji ponovno mandat.

Nakon posjete gradonačelniku, izaslanstvo Koordinacije HDZ-NRW poklonilo se žrtvama Domovinskog rata na spomen groblju u Ovčari, gdje su položili vijenac i tihom molitvom te paljenjem svijeće izrazili svoje poštovanje i zahvalnost palim braniteljima i nedužnim žrtvama. Uslijedio je i sastanak sa predsjednikom zapadno Hercegovačke županije gosp. Zdenkom Ćosićem, te savjetnikom Predsjednice Repbublike gosp. dr. Tomislav Madžarom.

U nastavku službene posjete, članovi Koordinacije HDZ-NRW prisustvovali su jedinstvenom događaju, Svečanoj Sinjskoj alkarskoj utrci u središtu Vukovara te njenim popratnim svečanostima kao što je Svečana večera kojoj je gradonačelnik Penava bio domačin, a kojoj su se odazvali brojni uzvanici, prije svih Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković kao i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Valja napometuni, da je uslijedio i sastanak sa umjetnikom i dizajnerom gosp. Brankom Marićem, koji vuče korijene iz Grude, hrvatsko je branitelj koji je i jedno vrijeme proveo u istoj pokrajini odakle je delegacija stigla i bio uključen u aktivnosti.

U svojoj 300 godišnjoj tradiciji, Alka se održala tek četiri puta izvan Sinja. Stoga se može zaključiti kako su samo rijetki imali priliku doživjeti ovakav događaj, koji pored svog povijesnog značenja, također, ima društveni i zabavni aspekt. Međutim, ovog puta posebno treba istakunuti simboličnu razinu. Svojim gostovanjem u Vukovaru Sinjska Alka odaslala je poruku kako Vukovar ima budućnost jer se razvija u slobodnoj i suverenoj Hrvatskoj.

Toj poruci pridružilo se izaslanstvo okupljeno oko dr. Jovanovića. U brojnim susretima i razgovorima s čelnim osobama iz političkog, kulturnog i društvenog života, članovi izaslanstva iskoristili su priliku kako bi produbili odnose te unaprijedili i osmislili nadalje brojne mogućnosti buduće suradnje Hrvata u domovini i izvan nje.