IVAN RIMAC NE SMIJE IZ ZEMLJE Oduzete mu putovnice BiH i Hrvatske, obrana kaže da je sve u zastari

Ivan Rimac
Davor Javorčić/PIXSELL

Ivan Rimac (62), otac vlasnika poznate automobilske tvrtke Mate Rimca, ako je suditi prema sudskim odlukama koje su se zaredale prije nepravomoćne presude od tri godine i nakon nje, ne smije napustiti teritorij Republike Hrvatske. Ali, to nije sve jer su mu odlukom suda oduzeli i obje putovnice - hrvatsku i onu izdanu u BiH.

Posljednje u nizu takvo rješenje doneseno je u četvrtak na sjednici Županijskog suda u Slavonskom Brodu koji je Rimčevu opetovanu žalbu na mjere opreza okarakterizirao neosnovanom. Prva odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta, a potom i granica Lijepe Naše donesena je 18. svibnja prošle godine, javlja Jutarnji.

Bio na pogrebu u Livnu

Za nju je Rimac doznao i na nju se žalio nakon što je već bio, u tom vremenskom vakuumu, na jedan dan izvan teritorija RH. Taj je vikend, kako doznajemo, bio u Livnu na pogrebu Kate Dalić, majke hrvatskog nogometnog izbornika Zlatka Dalića.

Također doznaje se da se tužiteljstvo već žalilo na visinu osuđujuće trogodišnje kazne, a Rimčeva obrana, koja je presudu primila prvi radni dan nakon Božića, žalbu piše punom parom jer smatraju da kaznenog djela nema, da Rimac sebi osobno nije pribavio nikakvu korist, a ukazuju i na zastaru predmeta.

Na Općinskom sudu u Požegi postupak protiv Rimca, po optužnici dignutoj 2013., trajao je nepuna dva mjeseca, od 20. kolovoza do 24. listopada, i to nakon što je na taj sud spis delegiran iz Slavonskog Broda. Budući da je sudu ujedno dostavljena opsežna Rimčeva medicinska dokumentacija, najvjerojatnije je to razlog što pravosuđe smatra da u slučaju eventualnog liječenja izvan granica i dvojnog državljanstva postoji rizik da Rimca više nitko ne vidi.

Neslužbeno doznaje se da je Rimac dostavio dokumentaciju prema kojoj je, zbog svoje teške bolesti, konzultirao vrhunske specijaliste u KBC-u Zagreb na Rebru, od kardiologa do neurokirurga, kao i njihove kolege u BiH, zbog čega je dobio termine za specijalističke preglede.

Izreka prvostupanjske presude objavljena je lani, 24. listopada, odmah nakon održanih završnih govora i njoj je Rimac, koji je odlukama Vrhovnog suda već bio pravomoćno oslobođen u druga dva postupka, osobno prisustvovao te je ostao zatečen. Općinskom sudu u Požegi su potom trebala dva mjeseca da presudu na 78 stranica napiše. Prema toj presudi je Rimac nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora zbog izvlačenja novca iz brodske tvrtke Slavonije DI koja se bavila preradom drva. Prema presudi, on je kao zamjenik predsjednika NO-a Slavonije Di dogovorio 2002. više poslova kojima je tvrtka izgubila novac, a koji je potom prebačen u tvrtku Rim i Zov koju je osnovao s J. Zovkom.

Ciljano prodao zemljište

Rimac je, tvrdi sud, 14. listopada 2002. prodao 15.208 kvadrata zemljišta Slavonije DI svojoj tvrtki za 529.842 eura, da bi samo dva dana poslije njegov partner u tvrtki Rim i Zov to zemljište preprodao Alastoru za 948.670 eura. Sud smatra da je Rimac ciljano prodao zemljište ispod cijene, znajući da je njegov partner već bio dogovorio prodaju. Na isti je način uslijedila još jedna, izdašnija trgovina zemljištem. U obje trgovine Slavonija DI je izgubila, a tvrtka Rim i Zov dobila više od 1,5 milijuna eura.

Rušenje tvornice plaćeno je 433.325 eura previše

Sud se u presudi bavio i poslom rušenja stare tvornice Slavonija DI. Rimac je krajem 2003., s ciljem da novac iz nje prebaci na svoju tvrtku, dogovorio da će Rim i Zov srušiti staru tvornicu za 939.146 eura. No, prije sklapanja tog ugovora, Rimčev partner je s direktorom tvrtke Amantes dogovorio rušenje tvornice za 15 eura po četvornom metru, tako da je rušenje tvornice Rim i Zov platila 410.599 eura. Prema izračunu suda, zbog te je Rimčeve odluke Slavonija DI platila rušenje tvornice 433.235 eura više nego što je taj posao vrijedio.