IVAN ĐIKIĆ Gotovo 90 posto populacije neće imati nikakve simptome

Poznati hrvatski znanstvenik i jedan od najrelevantnijih molekularnih biologa u Europi Ivan Đikić kazao je za Dnevni avaz kako su najozbiljniji prenositelji virusa osobe koje nemaju simptome.

On je dodao kako je ova pandemija opasna jer se virus vrlo brzo širi. No, dobra je strana cijele priče, kako dodaje Đikić, da gotovo 90 posto populacije neće imati nikakve simptome.

"O manjem dijelu, dakle 5 do 10 posto, širom svijeta vodi se najviše brige, jer je kod njih smrtnost više izražena. To su ljudi u bolnicama, osobe s akutnim oboljenjima i na njih se treba fokusirati", naglašava Đikić. Pojašnjava kako je koronavirus moguće pobijediti, a to je već dokazano u Kini.

"Strogim mjerama Kina je uspjela prebroditi veliku opasnost. Sada su na tzv. zadnjem repu ovog virusa. Također, koronavirus se može pobijediti pravim mjerama, ponašanjem, pa čak i na prirodnom ciklusu. Virusi poput korone su ciklični. Hrvatska i Njemačka imaju odlične statističke pokazatelje, jer su uspjeli na kontrolirani način spriječiti širenje virusa među populacijom, a kasnije i u bolnici",  naglašava.

Dodaje kako su neke zemlje zakasnile s reakcijom.

"Ušle su u eksponencijalnu fazu i tamo imate veće brojeve umrlih, koji su zastrašujući. Panika je još veći problem, jer kada pravimo paniku, onda blokiramo život službi koje su neophodne za normalan život. U ovim trenucima nam treba odgovornost i pravilno ponašanje" ističe Đikić.

On dodaje da će na području zapadnog Balkana koronavirus nestati za tri mjeseca.

"Od pojave virusa u Hrvatskoj, BiH i ostalim zemljama može se izračunati na temelju programa koji predviđaju pojavu i širenje. Sada smo na početku uspona i trebat će nam vjerojatno dva, tri, pa čak i četiri tjedna da se virus proširi u maksimalnom broju. Onda će biti potrebno mjesec do dva, maksimalno tri, da padne broj zaraženih u populaciji. Samo s pravilnim mjerama to neće trajati tri mjeseca, već možda mjesec ili dva", zaključuje Đikić.

Usprkos mišljenju nekih stručnjaka da će toplije vrijeme utjecati na nestanak koronavirusa, Đikić naglašava kako se to neće dogoditi.

"Nikakvo toplo vrijeme i sunce neće doprinijeti nestanku virusa. Ovdje je pitanje kad će se u kojoj zemlji pojaviti. Ako se u nekoj zemlji pojavi u svibnju, ciklus će trajati slično kao i danas. Tako vrhunac bude nakon mjesec, dva, a onda počinje padanje zaraze", napominje hrvatski znanstvenik.