Istraga Hrvatske policije: Nezaposleni iz BiH imaju milijune u Hrvatskoj

Neslužbeno, USKOK sumnja da je 21 član dvije bh. obitelji na svoje račune u posljednjih sedam godina položio čak 5,4 milijuna eura.

Ukupno 21 član iz dvije obitelji iz BiH pod lupom je policije u Hrvatskoj, koja istražuje kako je moguće da na računima u hrvatskim bankama imaju milijune eura, kad ih većina ne radi u Italiji, gdje inače žive. Istraga je obavijena velom tajne, ali je "procurilo" da se radi o osobama s debelim policijskim dosijeom u talijanskoj policiji.

Klupko je počelo odmotavati nakon što su neke od ovih osoba počele kupovati nekretnine u Srednjoj Dalmaciji, što je postalo sumnjivo jer je riječ o osobama koje su, u većini slučajeva, nezaposlene. Zbog toga im je, naredbom sudova, novac blokiran u hrvatskim bankama, jer se sumnja da potiče od raznih kriminalnih aktivnosti izvršenih u Italiji.

"Svote koje su hrvatski sudovi blokirali u bankama u ovom slučaju su ogromne, a radu se o sumnji na pranje novca", naveli su policijski izvori. Neslužbeno, USKOK sumnja da je 21 član te dvije bh. obitelji na svoje račune u posljednjih sedam godina položio čak 5,4 milijuna eura, pišu mediji. Iznosi koje su čuvali u bankama su varirali, a "teški" su i do čak pola milijuna eura u pojedinačnoj transakciji.

"Državljani BiH, od kojih skoro nitko nema trajno zaposlenje, nastanjeni su u Italiji, uglavnom kod Torina, ali ih nekoliko dolazi u Hrvatsku i kupuje nekretnine na području Srednje Dalmacije", navode policijski izvori. Većina tih bh. državljana nastanjena je u Italiji, a samo jedan ima prijavljeno boravište u Hrvatskoj i riječ je o ženi S.H. (59), koja se, ipak, povremeno koristi i drugim imenom i prezimenom inicijala A.S.

S.H., za koju USKOK tvrdi da nije zaposlena, u posljednjih nekoliko godina na svoje račune u jednoj hrvatskoj banci položila je, kroz nekoliko uplata, više od milijun eura.

Povod za istragu bio je to što je S.H. banci najavila podizanje nekoliko stotina tisuća eura kako bi kupila nekretnine. Njezina rodica R.H. (64), koja živi u Torinu, u dvije hrvatske banke uplatila je čak 1,2 milijuna eura. Odmah nakon dojave o sumnjivim transakcijama, hrvatska policija je od talijanskih kolega zatražila i dobila niz "bogatih" podataka: neki od članova ove dvije obitelji su čak i bili u talijanskim zatvorima.

Prijavljeni su ili su pak iza rešetaka ležali zbog krađa, korištenja djece za prosjačenje, ali i zbog oružja, nezakonitog poslovanja s otpadom, prevara, otmica, iznuda, pa čak i ubojstava.

poskok.info