INTERVENIRALA I HITNA U Osijeku gori nekoliko tisuća kvadrata plastike

požar Osijek
HRT

Veliki požar u Osijeku buknuo je nešto poslije ponoći u pogonu tvrtke "Drava international" kod prigradskog naselja Brijest.

Gori plastika uskladištena na otvorenom prostoru. Požar pokušavaju lokalizirati profesionalne i dobrovoljne vatrogasne postrojbe. Požar je u jednom trenutku zahvatio i proizvodni objekt, a zbog izloženosti vatrogasaca toplini hitna pomoć intervenirala je nekoliko puta. 

''Katastrofa je velika. Gasiteljima odmaže i jak vjetar koji raspiruje i nosi dim. Nismo zadovoljni. Sto vatrogasaca čini sve kako bi ugasio požar, ali radi se o tisućama kvadrata prešane plastike i gašenje će vjerojatno trajati jako, jako dugo'', kazao je za HRT Mato Lukić, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Vatrogasci spriječili da vatra zahvati objekt

Na terenu su javne vatrogasne postrojbe Osijeka i Belog Manastira te čak 21 Dobrovoljno vatrogasno društvo, s područja Osijeka i okolice. Naglasio je kako su vatrogasci nadljudskim naporima spriječili veću katastrofu jer se u pogonu nalazilo puno visokozapaljivih tekućina, plinskih boca. U jednom trenutku, dodao je - spriječili su da vatra zahvati sam objekt.

''Plastika je, sve se topi. Temperature su iznimno visoke i situacija je prilično opasna'', zaključio je.

Odgođena nastava

Škola u Gradu Osijeku nije odgođena, a nastavu neće imati škole u Antunovcu, Ivanovcu, Ernestinovu, Laslovu, Čepinu i Vuki, jer vjetar nosi dim prema tim lokacijama, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Radi se o požaru velikih razmjera, nezapamćenom na području grada Osijeka, javila je s mjesta događaja novinarka Željka Živković koja je razgovarala s dogradonačelnikom Draganom Vulinom. Stanje je iznimno ozbiljno, na otvorenom gori nekoliko tisuća metara četvornih uskladištene plastike, visoke pet metara. Požar je zahvatio i sjeverni dio objekta i još uvijek nije stavljen pod kontrolu, kazao je Vulin.

Intervenirala i hitna

Naglasio je kako nitko nije ozlijeđen iako je hitna intervenirala nekoliko puta, zbog izloženosti toplini vatrogasaca. Naglasio je kako je u pogonu bilo dosta zapaljivih plinova i tekućina. To je izmješteno, a radnici evakuirani.

''Prije nekoliko sati počeo je puhati prema jugu, u smijeru od Osijeka. I dalje stoji preporuka za sve, a naročito one koji imaju respiratornih problema - da što manje borave na otvorenom, da ne prozračuju prostore. Zasad stanje u gradu nije alarmantno, ali je lošije u mjestima Antunovac i Ivanovac. Svi mogu na posao, djeca mogu ići u školu uz minimalno zadržavanje na otvorenom'', zaključio je Vulin.

Gašenje bi moglo trajati danima

Napominje kako točan uzrok požara još nije poznat, i utvrdit će se očevidom, a vatra je buknula dalje od proizvodnog pogona, na vanjskom odlagalištu plastike. Obzirom na veličinu požarišta, smatra Vulin - gašenje bi moglo potrajati i nekoliko dana.

Upozorenje građanima o mogućem štetnom djelovanju plinova je do daljnjega na snazi.

Požar je buknuo na deponiji plastike na otvorenom prostoru, čija se površina procjenjuje na više tisuća kvadratnih metara, a visina uskladištenih bala plastike oko pet metara.