INDEX O GRLIĆ RADMANU Ne zna hrvatski, skriva milijune, zarađuje na mrtvim svinjama. Plenkoviću je super

Gordan Grlić Radman
Sanjin Strukic/PIXSELL

Slučaj Plenkovićeva ministra Gordana Grlića Radmana, kojemu su Index Istrage otkrile da je pokušao sakriti isplate veće od dva milijuna eura, a potom ustvrdio da to "nije bilo namjerno", zaokupio je hrvatsku javnost. Podsjetimo, Plenkovićev ministar vanjskih poslova je od tvrtke Agroproteinka primao stotine tisuća eura, ali ih nije prijavljivao u imovinsku karticu, doznale su Index Istrage.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jučer je, nakon što je Index tom povjerenstvu dostavio dokumentaciju, otvorilo predmet protiv Grlića Radmana.

Nije prijavio 1.44 milijuna eura

Kako su otkrile Index Istrage, skupština tvrtke Agroproteinka na kraju svake poslovne godine donosila je odluku da se dobit isplaćuje vlasnicima. Tvrtka Agroproteinka, kojoj gotovo četvrtina prihoda dolazi od poslova s državom, u većinskom je vlasništvu njegove obitelji.

Ministrov brat Ivica Grlić Radman vlasnik je 20.57 posto dionica, a sam ministar Gordan Grlić Radman 20.56 posto dionica. Jednak postotak ima i Irena Bubalo, ministrova sestra i članica Nadzornog odbora.

Pregledom poslovne dokumentacije Index Istrage utvrdile su kako su Grliću Radmanu za 2019. godinu isplaćene 343 tisuće eura, za 2020. godinu 432 tisuće eura, za 2021. godinu 668 tisuća eura, a za 2022. godinu 670 tisuća eura. Uplate za 2019., 2020. i 2021. godinu ukupno iznose 1.44 milijuna eura, a ukupno s 2022. iznos se penje na 2.11 milijuna eura. Iznos koji je dobio 2022. godine Grlić Radman još može prijaviti u imovinsku karticu do kraja ove godine.

"Nisam namjerno skrivao isplate"


Kroz deset godina Agroproteinka je od države dobila 60.15 milijuna eura. Napominjemo da se tu radi samo o isplatama iz državnog proračuna, ne i eventualnim isplatama iz županija, gradova...

Agroproteinka je, naime, još 2017. dobila desetogodišnju koncesiju za odvoženje i zbrinjavanje lešina uginulih životinja, a u fokus javnosti je dospjela nakon što se doznalo da je bila zadužena za zbrinjavanje više od 12 tisuća lešina zbog afričke svinjske kuge.

Gordan Grlić Radman

Ministarstvo je jučer objavilo priopćenje u kojem tvrdi da "ministar Grlić Radman transparentno ispunjava imovinsku karticu, te su podatci o poslovnom udjelu, dionicama ili vrijednosnim papirima, udjelima u društvima osoba te poslovnim subjektima samostalne djelatnosti sukladno tome i navedeni"."Oni su javno dostupni te nije bilo namjere skrivanja isplata dividende, s obzirom da je jasno naznačen udio ministra u obiteljskoj tvrtki Agroproteinka", stoji u priopćenju Ministarstva. 

Plenković ga postavio za ministra, proslavio se nemuštim izjavama


Šira javnost za Grlića Radmana prvi put je čula tek kad ga je premijer Andrej Plenković postavio na poziciju šefa Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Do tada je Grlić Radman bio na poziciji hrvatskog veleposlanika u Berlinu.

Uskoro se šef hrvatske diplomacije proslavio nemuštim izjavama na hrvatskom i engleskom jeziku. Ovako je glasio njegov odgovor na pitanje kada ga je premijer Plenković nazvao i ponudio mu ministarsku poziciju:

"Premijer me nazvao u pravom trenutku. Za mene je sve, znate, neko vrijeme, jer ja, znate, kako vrijeme prolazi, carpe diem. Prema tome, nema vrijeme prije, poslije i tako dalje. Pravo vrijeme. To je bio pravi trenutak, a ja sam u nekoliko dana doživio transformaciju.

"Radim na tome da plaće u Münchenu i Đakovu budu iste"


Grlić Radman je, komentirajući hrvatsko predsjedanje Europskom unijom, rekao da je ključna tema "konvergencija", odnosno "kako izjednačiti gospodarsku razvijenost svih zemalja". Kasnije je dodao kako on radi na tome da "budu iste plaće u Münchenu i Đakovu".

U kolovozu 2019. je za vrijeme intervjua na N1 televiziji rekao da je Plenković "unutar Europske pučke stranke najutjecajnija osoba i najpopularniji premijer u Europi".

Novinar Hrvoje Krešić je tada s podsmijehom pitao ministra tvrdi li on da je Plenković utjecajniji od Angele Merkel, pa se Grlić Radman ispravio i rekao da je Plenković "jedan od najutjecajnijih je bio pregovarač za vrijeme ovog takozvanog Spitzenkandidat".

Putinovom šefu diplomacije uoči rata čitao poeziju: "Otkrio sam njegovu toplu dušu"


U prosincu 2020. Grlić Radman se u Zagrebu susreo s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom. Nakon sastanka je rekao da je Lavrovu čitao poeziju i poklonio posudu od bračkog kamena. Nedugo nako tog sastanka Rusija je pokrenula invaziju Ukrajine.

"Vrlo mi je drago što sam bio domaćin dragom Sergeju koji je ovdje bio prije 16 godina i 6 dana. Naš susret smo počeli tako što sam čitao Sergeju rusku poeziju na ruskom. Otkrio sam njegovu toplu poetsku dušu. Treća sreća, zbog koronavirusa dva puta smo morali otkazivati susret, u travnju pa u listopadu, ali uspjeli smo se naći prije Božića", rekao je Grlić Radman nakon sastanka.Tada je Lavrov pozvao hrvatskog ministra u posjet Rusiji, a spominjao se i Putinov dolazak u Hrvatsku.

"Gradit ćemo hrvatsku kapelicu u Betlehemu, cijena - 450.000 eura"


Grlić Radman je 2021. na sjednici vlade rekao da je njegovo ministarstvo u proračunu osiguralo 450.000 eura za izgradnju hrvatske kapelice u Betlehemu.

"Naglašavam kako će kapela hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu dati snažan doprinos jačanju i međunarodnoj prepoznatljivosti i pozicioniranju Hrvatske u Svetoj zemlji i svijetu", rekao je tada.

Agroproteinka je 2016. godine, za vrijeme dok je na vlasti bio Milan Bandić, bez natječaja kupila od Grada Zagreba građevinsko zemljište za 29 eura po kvadratu, objavio je 2019. Net.hr dodajući kako se radi o smiješno malom iznosu jer je u to doba cijena kvadrata građevinskog zemljišta na tom području iznosila najmanje 50-ak eura.

Ministar je bio na pogrebu majci Milana Bandića. Tada je novinarima rekao da jako dobro poznaje Bandića, ali nije želio reći jesu li prijatelji.

Najbogatiji ministar u Plenkovićevoj vladi


Nakon što je 2019. Grlić Radman postao ministar, uskoro se iz njegove imovinske kartice doznalo da je najbogatiji ministar u Plenkovićevoj vladi. Zajedno sa suprugom vlasnik je kuće s okućnicom koja se prostire na 1866 kvadratnih metara, stečene darovnim ugovorom. Njenu vrijednost je procijenio na 1.200.000 eura. Darovnim ugovorom dobio je i 51 kvadrat stana u Zagrebu, vrijednosti 125.000 eura, a isto tako i kuću s okućnicom (1574 m2) u Strmcu Stubičkom, vrijednu 79.000 eura, trećinu kuće s okućnicom (909 m2) u Privlaci, vrijednosti 100.000 eura, i trećinu građevinskog zemljišta u Privlaci, odnosno 1116 kvadrata (39.000 eura).

Njegova supruga darovnim ugovorom dobila je stan od 100 kvadrata u Baškoj Vodi, vrijedan 200.000 eura, a kupila je i 1081 kvadrat građevinskog zemljišta u Ljubuškom vrijednosti 18.000 eura.

U Strmcu Stubičkom ima i šumu površine nešto veće od deset tisuća kvadrata, vrijednu 13.500 eura, livadu od 1105 kvadrata, vrijednu 1100 eura, te šumu od 200 kvadrata, vrijednu 1400 eura. Radman ima i BMW 430 XD iz 2017., vrijedan 32.000 eura. Ranije je imao i X5 3.0 D iz 2016., koji je tada procijenio na 380.000 kuna, ali u posljednjoj kartici se ovaj automobil više ne spominje.

U karticu je upisao i sat marke IWC za koji je 2019. procijenio da vrijedi 30.000 kuna, odnosno oko 3900 eura. Sat je u međuvremeno očito izgubio na vrijednosti pa ga ministar ove godine procjenjuje na 3000 eura.

Grlić Radman navodi da posjeduje dionice Agroproteinke vrijedne 496.650 eura. Dobio ih je darovnim ugovorom. Zajedno sa suprugom i djetetom ima i štednju od 1.1 milijun eura. Za svoj rad na čelu Ministarstva Grlić Radman prima mjesečnu neto plaću od 2590 eura. Njegova supruga radi u Agroproteinki, tvrtki u većinskom vlasništvu Radmanove obitelji. Prima neto plaću od 2161 euro.

"Ja sam proizvod Franje Tuđmana"


Grlić Radman veliki dio svoje imovine stekao je darovnim ugovorom, i to zahvaljujući svom ocu Anti. 

Grlić Radman rođen je 1958. godine u Tomislavgradu, a odrastao je u Prisoju. Nakon što je završio prva dva razreda osnovne škole, obitelj se seli u Zagreb. Otac Ante, inače veterinar, zapošljava se u tvrtki Agroproteinka, a kasnije postaje i njen direktor. Gordan Grlić Radman kasnije je rekao da su u tom razdoblju Hrvati "živjeli u stanovitom ropstvu". "Nisu imali svoju državu. Nisu mogli izgovarati svoju riječ, jer je izgovaranje riječi 'Hrvat' značilo opasnost", rekao je ministar.

Nakon što je u Zagrebu diplomirao agronomiju, 1980-ih otišao je živjeti u Švicarsku, gdje je radio u švicarskim tvrtkama za pročišćavanje otpadnih voda. Završio je dvogodišnju menadžersku školu i vjenčao se. Početkom 1990-ih se vratio u Hrvatsku, ušao u HDZ i počeo raditi u diplomaciji.

"Supruga i ja smo živjeli u Švicarskoj, dobro situirani i integrirani u švicarsko društvo. Odazvali smo se na Tuđmanov poziv i nikada nismo požalili zbog te odluke, iako smo se uvijek mogli vratiti", rekao je svojedobno Grlić Radman.

"Ja sam proizvod Franje Tuđmana", naglasio je.

Radmanov otac za vrijeme privatizacije postao većinski vlasnik Agroproteinke


Otprilike u isto vrijeme je krenula privatizacija u kojoj je Agroproteinka procijenjena na samo 3.5 milijuna njemačkih maraka. Tvrtka je osnovana pedesetih godina prošlog stoljeća, izrasla je u sastavu PIK-a Sljeme koji je razvijao kafileriju, odjel za prikupljanje životinjskog otpada i proizvodnju stočne hrane.

U prvom valu privatizacije dotadašnji direktor Ante Grlić Radman postao je najveći pojedinačni dioničar s 13.6 posto, a nekoliko godina poslije postaje 61-postotni vlasnik Agroproteinke.

Kako su pisali mediji, ministrov otac je bio i delegat u Društveno-političkom vijeću Skupštine općine Sesvete, delegat u Vijeću zajedničke općine Zagreb, dugogodišnji radnik i istaknuti društveno-politički aktivist Sljemena, direktor OOUR-a kafilerija Sesvete i član Saveza komunista.

Predsjednik Zoran Milanović u jednom svom nastupu je ministrovu obitelj prozvao "starim komunjarama" i rekao da se obitelj obogatila u komunizmu. Grlić Radman je odgovorio da se radi o skandaloznim izjavama te da je njegov otac bio poznat kao veliki domoljub, dobročinitelj i vatreni navijač Dinama."

Ja i moja obitelj možemo biti sretni u ovoj državi"


Nakon što je hrvatski narod izašao iz "stanovitog ropstva", dobio je državu kojom treba biti zadovoljan, smatra ministar.

"Ja, moja obitelj i moja djeca, koja su rođena nakon proglašenja samostalnosti, sigurno možemo biti sretni u ovoj državi", izjavio je Grlić Radman u povodu 30. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Dodao je da je "Hrvatska uspješna priča koja može biti uzor svim ostalim državama" te da "građani trebaju biti zadovoljni državom koju su dobili".