HSP AS u Borovo selu odao počast mučki ubijenim hrvatskim redarstvenicima!

HSP AS H, hsp ante starčević, Borovo
Povodom te tužne obljetnice i tragičnog događaja održan je cjelodnevni protokol odavanja počasti ubijenim redarstvenicima, ali i podsjećanja na ovaj povijesni događaj koji se duboko urezao u sjećanje hrvatskog naroda jer je nakon njega puzajuća agresija prerasla u pravi rat za opstojnost, samostalnost, suverenost i nezavisnost tada mlade Republike Hrvatske.

HSP AS je u protokolu obilježavanja i odavanja počasti sudjelovao na svim razinama. Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora bio je potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik HSP AS Ivan Tepeš prof. koji je u tom svojstvu i održao zapaženi govor, predvodio izaslanstvo koje je položilo vijenac i zapalilo svijeće podno spomen-obilježja u samom središtu Borovo sela. Uz njega, u službenom izaslanstvu, nalazio se saborski zastupnik i glavni tajnik HSP AS Pero Ćorić. U izaslanstvu Vukovarsko-srijemske županije bili su predsjednik Skupštine Vukovarsko-srijemske županije i dopredsjednik stranke Antun-Toni Žagar ing. graf. te predsjednik Kluba vijećnika HSP AS u Skupštini VSŽ i član Predsjedništva stranke Tomislav Džanak. Predsjednik Podružnice HSP AS Tompojevci i općinski vijećnik Đuro Biki je kao predsjednik UHDDR-a odao počast ubijenima zajedno sa drugim predstavnicima braniteljskih udruga s područja VSŽ. Politički tajnik Hrvoje Niče mag. oec. i član Časnog suda Krešimir Vrljić također su sa suradnicima i brojnim članovima stranke nazočili ovom događanju.

U ime predsjednice RH vijenac je položio general Mladen Markač, a kao izaslanik premijera RH bio je ministar MUP-a Vlaho Orepić. Uz njih, u brojnim izaslanstvima bili su ministri obrane Josip Buljević i ministar branitelja Tomo Medved, saborski zastupnici iz HDZ-a Tomislav Čuljak, Stevo Culej i Marija Budimir. Uz župana Vukovarsko-srijemskog Božu Galića u protokolu su sudjelovali predstavnici svih braniteljskih udruga te generali u miru Josip Lucić i Mladen Kruljac.

Protokol je počeo po kišnom i vjetrovitom vremenu kod spomen-obilježja na ulasku u Borovo selo mimohodom koji su predvodile povijesne zastave hrvatskih vojnih i policijskih postrojbi u 09,00 sati. Mimohod je završio kod spomen-obilježja u centru Borovo sela gdje je održan središnji dio obilježavanja, a molitvu je predvodio bivši vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac. Tijekom dana služena je sveta misa za sve ubijene u Borovo selu i poginule u Domovinskom ratu u vinkovačkoj Crkvi Sv. Euzebija i Poliona. Potom je svečano otvoren tradicionalni „Memorijal 12 redarstvenika" na stadionu HNK Cibalia u Vinkovcima.

Masakr u Borovo selu je zločin kojega su 02.05.1991. počinili pobunjeni hrvatski srbi zajedno s četničkim paravojnim postrojbama iz Srbije uz svesrdnu potporu i zaštitu tzv. JNA. Dana 01.05.1991. pri obavljanju dužnosti u tom mjestu, dvojicu hrvatskih redarstvenika zarobili su srpski pobunjenici. Sljedećeg su dana hrvatski policajci iz Vinkovaca i Osijeka krenuli osloboditi dvojicu zarobljenih kolega. Osječka postrojba nije uspjela ući u okupirano mjesto dok su vinkovački policajci uspjeli, ali nažalost su dočekani u zasjedi. Dvanaest redarstvenika na najstravičnije moguće načine izgubilo je svoje živote te je tijekom akcije ranjeno više od 20 hrvatskih policajaca. U Borovo selu su ubijeni i masakrirani vinkovački redarstvenici Stipan Bošnjak (1956.), Antun Grbavac, Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.).

2014. godine, sud u Osijeku osudio je Milana Marinkovića za ratni zločin i osuđen na sramotne 3 godine zatvora zbog zlostavljanja dvojice zarobljenih hrvatskih policajaca. Unatoč podnijetim prijavama protiv još 55 četnika koji su sudjelovali u ovom masakru, izostala je pravodobna reakcija kojom bi se na odgovarajući način ovaj zločin sankcionirao. HSP AS svojim radom u Hrvatskom saboru doprinosi da se istina o ovom i drugim zločinima sačuva i čuje u javnosti, ali će raditi na tome da se ne zaustavi potraga za zločincima i svakako ukloni neprimjereni spomenik četničkom „junaku" Vukašinu Šoškočaninu.