HSP AS: Na veličanstvenom Saboru stranke jednoglasna potpora Ivanu Tepešu prof. i ostalim kandidatima!

HSP AS H, hsp ante starčević, sabor
Slijedom navedenog održan je IV. Opći sabor HSP AS pred 1.245 izaslanika iz Hrvatske, BiH i iseljeništva, a u nazočnosti predstavnika Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, najviših dužnosnika Domoljubne koalicije te partnerskih stranaka iz zemlje i inozemstva. Sabor stranke je održan u 12.03. 2016., u Zagrebu u Kongresnom centru „Hypo Expo XXI" s početkom u 11,00 sati.

Na njemu je na mandat od četiri godine izabran predsjednik stranke Ivan Tepeš prof. te sva druga Statuom predviđena tijela. Poslovnik stranačkog Sabora predvidio je mogućnost isticanja i drugih kandidatura, ali je lista predvođena Ivanom Tepešom prof. bila jedina. Glasovalo se javno te su on i sva druga Statutom predviđena tijela dobili jednoglasnu potporu.

Sabor stranke otvorio je glavni tajnik i predsjednik Organizacijskog odbora za pripremu IV. Općeg sabora HSP AS Pero Ćorić, pozdravio nazočne izaslanike i goste te govorio u nazočnosti velikog broja elektronskih i tiskovnih medija o stranci i ostvarenju svih stranačkih kratkoročnih i dugoročnih političkih ciljeva. Podsjetio je na svoj govor u Bapskoj na utemeljiteljskom Saboru kada je najavio kako HSP AS ima realne i ostvarive političke ciljeve. Politički ciljevi HSP AS bili su, ono što je najvažnije, nepromjenjivi te se nisu povijali pod političkim burama i orkanima. Iskazao je zadovoljstvo ovim Saborom kojim se šalje poruka kako je HSP AS i u praksi ono što je unutar Domoljubne koalicije, strateški najjača politička snaga nakon HDZ-a i svakako stožerna i jedina parlamentarna pravaška stranka.

Počast Domovini odana je intoniranjem himne „Lijepa naša" u izvođenju mezzosopranistice Martine Divjak uz klavirsku pratnju. Trenucima šutnje odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima te preminulim članovima stranke od utemeljenja do danas. Radnim predsjedništvom predsjedavao je Hrvoje Niče mag. oec.

Pozivu stranke odazvali su se brojni gosti. Ispred Društva političkih zatvorenika Hrvatske Perica Milišić potpredsjednik, mr. sc. Marko Grubišić predsjednik te dr.sc. Anto Kovačević potpredsjednik koji se u tom svojstvu i obratio skupu. U ime UDHOS Zagreb Siniša Šukunda potpredsjednik sa suradnicima. Načelnik ratnog stožera HOS-a Anto Đapić nazočio je skupu kao predsjednik stranke DESNO ali se nazočnima obratio u ime funkcije koju je obnašao devedesetih godina u HOS-u. Uz njega bio je Vedran Novokmet potpredsjednik stranke DESNO. Ispred Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata govorio je Tomislav Merčep kao njihov predsjednik. Posebnu pozornost privukao je svojim obraćanjem potpredsjednik Slovenske demokratske stranke i zastupnik Slovenske skupštine Franc Breznik. Skupu su se odazvali najviši dužnosnici prijateljskih stranaka iz BiH. HKDU BiH predstavljao je Ivan Musa predsjednik, HSS BiH Ante Jukić potpredsjednik i Mario Karamatić predsjednik, a HSP BiH Lazo Rajić i Viktor Kvesić potpredsjednici, Berislav Elez zamjenik predsjednika te Stanko Primorac-Ćane predsjednik koji je u ime partnerske pravaške stranke iz BiH pozdravio skup prigodnim govorom. Ispred HDSSB-a skup je pozdravio Karlo Šatvar zamjenik, a u ime HDS-a Petar Kačunko njihov glavni tajnik. HRAST je predstavljao Robert Majerić sa suradnicima, a HSLS Dorica Nikolić politička tajnica te njihov potpredsjednik i saborski zastupnik Dario Hrebak koji se i obratio skupu. Sabor su redom pozdravili u ime HSS- general Darko Rukavina kao potpredsjednik stranke, ispred MB365 Miodrag Demo kao njihov zastupnik u Hrvatskom saboru, te je završno obraćanje pripalo međunarodnom tajniku HDZ-a i ministru vanjskih poslova dr. sc. Miri Kovaču. On je osim protokolarnog govora prenio pozdrave i čestitke povodom uspješnog održavanja IV. Općeg sabora HSP AS od strane predsjednika Vlade RH Tihomira Oreškovića te posebice kao izaslanik prvog potpredsjednika Vlade RH Tomislava Karamarka.

Nakon podnesenih izvješća Verifikacijskog povjerenstva, predsjednika NO, predsjednika Časnog suda i predsjednika Kandidacijskog povjerenstva išlo se po Dnevnom redu. Zamjenik predsjednika Rudolf Dvorski obrazložio je zašto se stranka odlučila da službena stranačka himna bude „Ljubim te Hrvatska, Domovino sveta". Dr. sc. Vlatka Vukelić kao predsjednica Odbora za izmjene i dopune Statuta pojasnila je navedene izmjene. Himna i Statut prihvaćeni su jednoglasno.

Izborni postupak proveden je na prijedlog glavnog tajnika Pere Ćorića. Za predsjednika stranke izabran je Ivan Tepeš prof., za zamjenika predsjednika Rudolf Dvorski, za glavnog tajnika Pero Ćorić, za dopredsjednike prim. dr. Ivan Kirin, Antun - Toni Žagar ing. graf., Željko Bokulić ing. prom., Ivan Šimunović i Dario Marenić. Svi su izabrani jednoglasno kao i svi kandidati i druga tijela koja su kasnije birana. Za političkog tajnika izabran je Hrvoje Niče mag. oec., za međunarodnog tajnika Đuro Božanović univ. bacc. oec., za zamjenike glavnog tajnika Mile Čirjak i Robert Balić dipl. ing., a za rizničarku Ankica Groznica univ. bacc. oec.
U Predsjedništvo stranke izabrani su dr. sc. Vlatka Vukelić, dr. sc. Gordan Radić, Ivica Vlakić dipl. ing., Florijan Žižić, Zdenko Hercigonja, Branimir Begović, dr. sc. Tomislav Šarić, Nikša Dubelj mag. prom., Tomislav Džanak, Davorin Boršćak, Ivica Rajčić, Nives Romanjek prof., dr. sc. Jozo Rogošić, Vlatka Kovač bacc.oec., Miroslav Penava, Mario Madunić mag. prom., Marin Sabolović mag. geog., Zdravko Vukić dipl. iur., general Zvonimir Peternel i Jasenka Haleuš univ. bacc. oec., mr. Goran Bradić, Anton Radman struč. spec. ing., Ivica Sopek ing., Andrej Krlin dipl. iur. i dr. sc. Anto Kovačević.

Za predsjednika Časnog suda izabran je Marko Barančić prof., a za članove Petar Kovačević dipl. ing., Domagoj Sekulić prof., Ivan Turkalj i Krešimir Vrljić.

Za predsjednicu Nadzornog odbora izabrana je Silvana Tome struč. spec. ing., a za članove Dragica Moslavac mag. ped., Dario Hegel, Stjepan Ranogajec i Vanja Šamarinec dipl. ing.

Za predsjednika Glavnog stana izabran je Tomislav Vlajnić, dr. med., a za dopredsjednike Ivo Šimac prof., Dražen Muljević, Oliver Pičuljan i Mate Brajković.

Za predsjednicu Kluba žena starčevićanki izabrana je Jelena Galić, a za dopredsjednice Jasenka Baranj univ. spec. oec., Marijana Majić mag. i Sanja Blažević.

Za predsjednicu Kluba mladih starčevićanaca izabrana je Tanja Fumić mag. iur., dok su dopredsjednici Ivica Lizatović dipl. ing., Hrvoje Mihekovec i Antonio Jelinić.

Nakon izvješća Verifikacijskog povjerenstva i potvrde kako su sva stranačka tijela izabrana jednoglasno i sukladno stranačkim regulama zapaženim govorom stranačkim izaslanicima obratio se izabrani predsjednik stranke Ivan Tepeš prof. Kronološki je govorio o svim važnim trenucima stranke od osnutka do danas s posebnom pozornošću o vremenu između Izvanrednog zadarskog sabora do održavanja ovog Općeg sabora stranke. Podsjetio je na sve političke uspjehe HSP AS koje smo postigli bez obzira na sva podmetanja te je poručio članovima stranke: „Ja vam se svima klanjam do poda. Jer bez vas niti bih bio potpredsjednik Hrvatskog sabora, niti bi mi danas imali Klub zastupnika. I toga mi moramo biti svjesni. Zato dragi prijatelji, nije to jedan govor ex katedra, slobodno nam šaljite poruke, slobodno nas zovite, slobodno nas kritizirajte" rekao je Ivan Tepeš prof.

Tradicionalno svim značajnijim skupovima HSP AS zapjevala se pjesma „Lijepa li si" i na kraju stranačka himna „Ljubim te Hrvatska, Domovino sveta" u izvođenju Iće Sikirića i Nike Betea. U glazbenom dijelu programa nastupio je tamburaški sastav Lađari iz Davora koji su svi članovi stranke te klapa „Šijun" iz Šibenika.