Hrvatski sabor raspušta se 15. srpnja

hrvatski sabor
Predsjednik Sabora Željko Reiner ranije je rekao kako će samoraspuštanje Sabora sigurno staviti na dnevni red današnje sjednice, te da Sabor prestaje raditi s 15. srpnja.

- Klub Domoljubne koalicije poštuje volju većine i, kao što sam rekao u petak, ako neko dođe sa 76 potpisa - to ćemo poštovati - izjavio je Ivan Šuker (HDZ).

On je izrazio nadu da će se Sabor raspustiti, ako se svi klubovi dogovore - bez rasprave i bespotrebnih političkih prepucavanja. Miroslav Šimić iz Mosta demantirao je da su zastupnici Mosta prošli tjedan pretrčavali i kontaktirali s Domoljubnom koalicijom i HDZ-om.

- Umrijet ću od smijeha, to je na nivou naučne fantastike - rekao je Šimić.

Već mjesecima Hrvatska je talac teške političke krize. Sve je kulminiralo u petak padom Vlade Tihomira Oreškovića pa je sada aktualna tehnička vlada. HDZ je u međuvremenu odlučio za novog mandatara Vlade predložiti Zdravka Marića, ali je u Saboru velika većina zastupnika predala potpise za raspuštanje parlamenta.

Za danas u 18 sati najavljena je sjednica Predsjedništva HDZ-a. Naime, devetero osnivača stranke, ali i potpredsjednik Tomislav Tolušić, zatražili su odlazak Tomislava Karamarka s mjesta predsjednika HDZ-a, javljaju hrvatski mediji.