HRVATSKI MINISTAR KOD BOYSA U ZATVORU "Imaju dobar tretman, kažu da im ništa ne nedostaje"

Ivan Malenica
Ivana Nobilo/CROPIX

Reporterka RTL-a Ana Mlinarić uživo je u RTL-u Danas razgovarala s ministrom pravosuđa Ivanom Malenicom koji je u Ateni posjetio neke od hrvatskih navijača zatvorenih u Grčkoj.

Na pitanje, kakvi su uvjeti u zatvoru, ministar kaže: "Razgovarao sam sa sedam hrvatskim državljanima u zatvoru koji je na sat vremena od Atene. Nisu imali promjedbene na tretman u zatvoru. Smješteni su s ostalim zatvorenicima. Ali po pitanju odnosa službenika, pravosudnih policajaca i upravitelja zatvora, nisu imali nikakve primjedbe. Dapače - pohvalili su odnos koji imaju. Ukazali su i da im ne nedostaje ništa u smislu hrane i odjeće. Imali su tehnička pitanja, kao što je u uplaćivanje novca za kupovanje hrane u kantini. To će konzularna služba s njihovim obiteljima dogovoriti kako će se uplaćivati novci na njihove račune kako bi mogli trošiti u zatvorskoj kantini."

Ministar kaže kako nije vidio zatvorske ćelije, da je s njima razgovarao u prostoriji za razgovor, ali da su nekoliko puta istaknuli da nemaju nikakve pritužbe.

"Rekli su da se dobro odnose prema njima, ne samo pravosudni policajci, nego i ostali zatvorenici. Redovito se čuju s rodbinom i obitelji, i čekaju kraj istrage kako bi vidjeli o čemu se radi", rekao je ministar.

Odgovorio je na pitanje i kako je njegov grčki kolega odgovorio na zahtjeve Hrvatske, između ostalog i onaj da se dio zatvorenika deportira.

"Uvažavajući neovisnost pravosuđa, istaknuli smo nekoliko nama bitnih stvari, kao što je sigurnost. Mislim da nije realno da se postupci prebace u Hrvatsku, ali korištenje određenih zaštitnih mjera, koje će Hrvatska primjenjivati prema osobama koje će se eventualno deportiraju u Hrvatskoj, to je možda realno", rekao je Malenica.

Na pitanje što je sa zahtjevom da se oni koji budu optuženi za prekršaje automatski deportiraju u Hrvatsku, kaže: "Nije ni i u interesu Grčke da velik broj Hrvatskih državljana stoji u njihovim zatvorima. I njima je u interesu da se postupak okonča što prije, da se provede profesionalna istraga i da se vidi o čemu se ovdje radi. Ako postoji dokazi za određena kaznena djela, da se provede postupak i da se u njemu eventualno utvrdi njihova krivnja. A ako je riječ o prekršajima, da se deportiraju uz korištenje određenih mjera opreza i u Hrvatskoj.

Kaže kako se grčki ministar nije očitovao o najnovijoj snimci koja baca možda potpuno drugačije svjetlo na ubojstvo grčkog navijača.

"Nismo ulazili u detalje, rekao je samo da policija profesionalno provodi istragu te da očekuje da se ona okonča u narednim tjednima. Naravno, snimka baca novo svjetlo na događaj. Ali osim ubojstva, tu je čitav niz kaznenih i prekršajnih djela koji se stavljaju na teret hrvatskim državljanima, ali tu su policija i tužiteljstvo koji treba donijeti odluku treba li pokrenuti postupak ili ne", rekao je Malenica.

Dodao je i da se nije razgovaralo o tome hoće li se možda tražiti još neke hrvatske državljane, da odluku o tome eventualno donosi sud te da zasad nema informacije o tome hoće li se istraga proširiti na nove osumnjičenike.

Čak i ako nikoga ne budu teretili za ubojstvo, navijačima nad glavom visi moguća optužnica za zločinačko udruživanjem, što je također vrlo teško kazneno djelo.

"Da, riječ je o vrlo teškom kaznenom djelu s obzirom na kaznu koja je zapriječena u Grčkoj. Sva kaznena i prekršajna djela treba dokazati i trebaju se utvrditi svi detalji. I danas smo isticali u razgovoru s kolegama i grčkim premijerom da želimo pravično suđenje, da se utvrde svi detalji, i da se postupak provede postupak ako postoje elementi kaznenih ili prekršajnih djela", zaključio je Malenica u razgovoru za RTL.