VIDEO  Hrvatski gradovi pod vodom, HGSS objavio dramatične snimke evakuiranja stanovništva

Poplava u Hrvatskoj
Facebook/Zadarska županija

Kiša koja neprestano pada uzrokovala je prelijevanje rijeke Zrmanje preko zaštitnog zida na području grada Obrovca te izlijevanje rijeke Otuče iz korita u općini Gračac, gdje su upućeni vatrogasci, pripadnici HGSS-a i Državne intervencijske postrojbe CZ s čamcima za evakuaciju.

Nadležne službe su na terenu, a evakuirani su stanovnici čije su kuće najugroženije. Prihvatni centar za zbrinjavanje evakuiranog stanovništva u Gračacu je oformljen u Kulturno informativnom centru – KIC Gračac, Nikole Tesle 37.



Izvanredne mjere obrane od poplave u Hrvatskoj Kostajnici

Izvanredne mjere obrane od poplave proglašene su i u Hrvatskoj Kostajnici zbog višesatnog porasta vodostaja rijeke Une izazvanog obilnim kišama. Problema je sve više i u prometu između Hrvatske Kostajnice i Dvora, jer je voda već na kolniku državne ceste 47.

Zbog porasta vodostaja rijeke Save, koja je u 7 sati kod Jasenovca dostigla 688 centimetara, u pripremi su redovne mjere obrane od poplava. Sava ne može prihvatiti svu vodu Une, čiji vodostaj raste u cijelom toku rijeke pa se očekuje daljnji porast vodostaja.

Problema je sve više i u prometu između Hrvatske Kostajnice i Dvora jer je voda već na kolniku državne ceste 47.

Najkritičnije je kod mjesta Kuljani, Golubovac i Unčani, gdje se zbog vode vozi usporeno, ali prijeti i potpuni prekid prometa.

Zrmanja dostigla povijesnu razinu

Vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu prešao je povijesnu razinu i još uvijek raste pa su Hrvatske vode proglasile sinoć izvanredno stanje, javljaju iz Zadarske županije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tamo su tijekom cijele noći pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Rijeka i Split, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH i djelatnici Hrvatske vode s mještanima i ostalim operativnim snagama civilne zaštite punili vreće s pijeskom i povećavali zaštitni zid kako bi obranili uži dio grada od nabujale Zrmanje. Na terenu su i pripadnici HGSS-a Gospić, Šibenik, Split i Zadar, a čamci za potrebe evakuacije stanovništva su spremni.

Na terenu su tijekom cijele noći dežurali i županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić i voditelj Službe Civilne zaštite Zadar Miroslav Andrić.