HRVATSKI CARINICI ŽESTOKO KAZNILI BRAČNI PAR Nisu znali koje količine mogu imati kod sebe

HRVATSKI CARINICI ŽESTOKO KAZNILI BRAČNI PAR Nisu znali koje količine mogu imati kod sebe
Arhiva

Bračnom paru iz Srbije ‘prisjelo’ je putovanje nakon što su ih kaznili hrvatski carinici zbog alkoholnih pića koje su nosili sa sobom, jer nisu znali koje količine smiju kod sebe imati.

Oni su iz Beograda pošli u Hrvatsku, gdje su ih zaustavili hrvatski carinici i napisali kaznu od 1.000 eura.

“Tijekom  kontrole pregledali su nam i auto. Kod sebe smo imali pet boca rakije, i nekoliko boca vina od 0,7 litara. Ipak, nismo znali da toliko ne smijemo da nosimo sa sobom, pa su nam carinici napisali kaznu od 1.000 eura, zbog čega nam je putovanje prisjelo”, priča za Kurir M. T. koji je upravljao vozilom, dok mu je supruga bila suvozač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, to je više od dozvoljenog koliko jedan putnik smije imati kada putuje iz zemlje koja ne pripada Europskoj uniji u zemlju koja je članica Europske unije.

Kako kažu sugovornici, nisu bili upućeni ni u to da ne smiju imati više od dvije kutije cigareta po osobi.

Prema službenim informacijama koje su dostupne na sajtu “europa.eu”, ukoliko ulazite u EU iz zemlje koja nije članica EU-a, robu za vlastitu upotrebu možete unijeti bez plaćanja PDV-a i trošarina unutar ograničenja navedenih u nastavku ako roba nije za preprodaju.

Što se alkoholnih pića tiče, u zemlju koja je članica Europske unije od alkoholnih pića možete unijeti sljedeće:

– 4 litre nepjenušavog vina

– 16 litara piva

Također, može se unijeti i jedna litra jakih alkoholnih pića od 22% alkohola ili 1 litru etilnog alkohola s 80 % alkohola ili dvije litre pojačanog ili pjenušavog vina.

Svaki od tih iznosa predstavlja 100% ukupnog iznosa te zadnje dopuštene količine koju možete raspodijeliti. Tako na primjer možete unijeti pola litre jakih alkoholnih pića i 1 litru pojačanog vina – i jedno i drugo predstavljaju polovinu te dopuštene količine.