Hrvatski branitelji uputili sjajno pismo FIFA-i, evo što su napisali!

Josip Šimunić, vatreni Hrvatska, Josip Šimunić, Hrvatska vatreni, Joe Šimunić, Hrvatska, Joe Šimunić, peticija, Joe Šimunić, pismo, Dalibor Ravić, Mija Martina Barbarić, Josip Šimunić, miljenko stojić, kolumna, Josip Šimunić, kraj karijere, Josip Šimunić, kazna, Josip Šimunić, Hrvatska, Josip Šimunić, Hrvatska, Josip Šimunić, kazna, FIFA, žalba, odvjetnici, Josip Šimunić, hrvatski branitelji, UEFA, pismo, Josip Šimunić, Općina Široki Brijeg, GNK Dinamo Zagreb, Josip Šimunić, peticija, Josip Šimunić, kazna, UEFA, Josip Šimunić, FIFA, žalba, FIFA, Josip Šimunić, Josip Šimunić, FIFA, kazna, HAZ Kralj Tomislav, Josip Šimunić, FIFA, priopćenje, Hrvatske akademske zajednice, Josip Šimunić, Josip Šimunić, Josip Šimunić, žalba, FIFA, Josip Šimunić, krivnja, bujica, Josip Šimunić, Joe Šimunić, pozdrav, za dom spremni, Josip Šimunić, pismo, Josip Šimunić, za dom spremni, Josip Šimunić, Moja voljena Hrvatska, film, Josip Šimunić, Josip Šimunić, za dom
"Poštovani,

obraćam vam se u ime udruge „Hrvatski dragovoljac 1991." koja okuplja hrvatske ratne veterane - dragovoljce, iz 1991.g., kada je počeo Domovinski rat - rat za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku.

Razlog našeg javljanja je sramotna kazna za hrvatskog nogometaša Josipa Šimunića kojega ste kaznili sa 10 utakmica neigranja za hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Naime, vjerujemo da ste iz neznanja nasjeli na podvale pristigle iz Hrvatske a koje su lansirane i od ostatka bivših komunističkih dužnosnika iz vremena Jugoslavije, koji i danas dijelom sudjeluju u hrvatskoj vlasti.

Stari hrvatski pozdrav „Za dom" kroz burnu hrvatsku povijest imao je nekoliko inačica. Prva se spominje još 1566.g. kada je Sulejman I. (sultan Osmanskog carstva) krenuo u pohod na Beč, zaustavivši se kod grada Sigeta, kojega su branili uglavnom hrvatski vojnici predvođeni Nikolom Šubićem Zrinskim. Umjesto predaje nadmoćnijem neprijatelju, Nikola Šubić Zrinski kreće sa svojim vojnicima u napad na Turke s povikom „Za dom sad u boj!".

Skoro 300 godina kasnije hrvatski ban Josip Jelačić koristi pozdrav „Za dom" a vojska mu odgovara: „Spremni umrijeti!".

Ustaše u 2. svjetskom ratu koriste novu inačicu pozdrava koja glasi: „Za dom i poglavnika - spremni". („Poglavnik" je bila titula državnog vođe).

Početkom velikosrpske agresije na Hrvatsku 1991. godine, hrvatski domoljubi koji su krenuli braniti svoju domovinu koriste jednu sasvim novu verziju tog starog povijesnog pozdrava a ta verzija glasi „Za dom - spremni", odnosno, hrvatski branitelji su na taj način poručivali da su spremni poginuti za svoj narod i svoju domovinu.

Upravo izbacivanjem „Poglavnika" iz ustaškog pozdrava iz 2. svjetskog rata („Za dom i Poglavnika spremni") hrvatski branitelji 1991.g. jasno su se distancirali od Ustaša iz 2. svjetskog rata.

Dakle, ukoliko se nekoga kažnjava zbog domoljubnog pozdrava koji svoje korijene vuče nekoliko stoljeća unazad, to je isto što i zatiranje povijesti jednog naroda.

Hrvatski veterani Domovinskog rata 1991. - 1995. nemaju nikakve veze sa fašističkim pozdravom iz 2. svjetskog rata, i nemaju nikakve veze s Ustašama.

Nadamo se kako će te uzeti u obzir da su Hrvati ponosan i domoljuban narod, da se ponosimo svojom bogatom povijesti, ali i da smo se jasno distancirali od bilo kakve povezanosti sa 2. svjetskim ratom i Ustašama. Mi smo se borili za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku, borili smo se protiv komunističke Jugoslavije, protiv ideje o „Velikoj Srbiji", i za slobodu hrvatskog naroda.

Na žalost, u Hrvatskoj i danas postoje politički snage kojima smeta slobodna i neovisna Republika Hrvatska, i koji prizivaju obnovu „tamnice naroda" - Jugoslavije. Upravo te političke snage nisu vam namjerno htjele dostaviti prave informacije o starom povijesnom pozdravu.

Poštovani, napravili ste ogromnu pogrešku i nepravdu prema hrvatskom nogometašu Josipu Šimuniću, prema cijelom hrvatskom narodu, i prema nama, ratnim vojnim veteranima koji smo svojom krvi izborili slobodu i neovisnost Republike Hrvatske.

Stoga vas još jednom pozivamo da preispitate nepravdu koju ste nam svima nanjeli, da bolje proučite hrvatsku povijest i navode iz ovoga pisma, kako bi ste mogli realno sagledati pozdrav koji je koristio Josip Šimunić nakon utakmice Hrvatska - Island.

Ukoliko vaša odluka i dalje ostane ovakva, i bez obzira što će te uništiti nogometnu karijeru velikog igrača i čovjeka, nećete moći spriječiti hrvatske domoljube da i dalje pozdravljaju i bodre svoju reprezentaciju pozdravom pod kojim je stvorena Republika Hrvatska. Na svakoj utakmici na kojoj bude igrala hrvatska nogometna reprezentacija, iz tisuće grla i dalje će se oriti „Za dom spremni" jer to je naš hrvatski pozdrav pod kojim smo izborili pobjedu nad agresorom i donjeli slobodu hrvatskom narodu.

Za dom spremni!


Sa štovanjem,

Predsjednik Udruge Hrvatski dragovoljac 1991. (UHD91)

Dražen Kasprek