FOTO  Hrvatski branitelji prvi prešli preko Pelješkog mjesta, djevojka iz Metkovića pobjednica utrke, a za feštu je sve spremno

Otvorenje Pelješkog mosta

Pelješkim mostom, koji će svečano biti otvoren večeras, prometno će biti povezan jug Hrvatske s ostatkom države, a povijesni događaj obilježava se tijekom cijeloga dana programom koji se odvija s dviju strana mosta – na odmorištima Brijesta i Komarna. Samo svečano otvaranje "svehrvatskog projekta" mosta počet će u 20.15 na odmorištu Komarna, a predviđeno je da će trajati oko sat i pol. Redovan promet Pelješkim mostom krenut će u ponoć.

Otvorenje Pelješkog mosta

Preko novootvorenog mosta prvi su prešli hrvatski branitelji.

"Pelješki most spaja Hrvatsku ne samo teritorijalno, nego i na simboličkoj razini, događaj je to koji nas ujedinjuje i poziva na zajedništvo, isto ono koje nas je dovelo do pobjede u Domovinskom ratu. Spajanje sjevera i juga Hrvatske generacijski je projekt, a svečanost otvorenja Pelješkog mosta povijesni događaj u kojem sudjeluju hrvatski branitelji iz svih krajeva naše domovine", napisali su iz Ministarstva branitelja, prenosi N1.

Otvorenje Pelješkog mosta

Jutros je održava i revijalna utrka, a pobjednica je iz susjedstva.

Lukrecija Krstičević iz Mekovića pobjednica je utrke DU Motion. Kaže kako je jako ponosna što je došla trčati te da joj je jako drago što je Hrvatska napokon spojena.

Otvorenje Pelješkog mosta

"Bilo je lijepo trčati jer smo uz more, ali bilo je jako vruće", kaže za N1 pobjednica koja se, prema vlastitim riječima, nije previše pripremala za utrku.

Dražen Sršen iz granične policije PU dubrovačko-neretvanske kaže kako još danas očekuju gužvu, a onda se, kad most bude pušten u promet, nadaju rasterećenju.

Velik udio onih koji prelaze granicu na GP Klek je stranaca, kaže on.

"Temeljem nekih grubih procjena, očekujemo pad prometa za nekih 30-ak posto", ističe.

Dubrovnik je spreman

Reporter N1 javlja kako je u Dubrovniku sve spremno za proslavu. "U zraku je 35, 37, a grad je apsolutno prepun. Dubrovnik je itekako spreman, osjeća se euforija u zraku", kaže.
Otvorenje Pelješkog mosta