Hrvatska sutra bira predsjednika države

neobična prezimena, Hrvatska, izbori u Hrvatskoj, predsjednički izbori, glasovanje, Hrvatska, predsjednički izbori, Zoran Milanović, Kolinda Grabar Kitarović

Hrvatski birači u nedjelju, u drugom izbornom krugu, odlučuju hoće li u idućih pet godina na čelu države imati predsjednicu ili predsjednika, Kolindu Grabar-Kitarović (HDZ) ili Zorana Milanovića (SDP).

Pravo birati ima 3. 860.000 tisuća birača u Hrvatskoj i inozemstvu, gotovo 5. 400 više u odnosu na prvi izborni krug.

Broj prethodno registriranih, vjerojatno ljudi koji odlaze na zimovanje u inozemstvo, porastao je za oko tri tisuće, privremeno upisanih, dakle onih koji unutar Hrvatske mijenjaju mjesto za glasovanje je oko 4.000 više itd.  Državno izborno povjerenstvo (DIP) Hrvatske pozvalo ih je da iskoriste svoje pravo i izađu na birališta.

Za drugi izborni krug je sve spremno, tiskani su i distribuirani glasački listići i ostali izborni materijal, glasovanje u nedjelju, od 7 do 19 sati, može krenuti. Kao i u prvom krugu, birači će moći glasovati na ukupno 6. 533 biračkih mjesta, u Hrvatskoj ih je 6.409, u inozemstvu, odnosno u 47 država, 124,  od čega trećina (44) u Bosni i Hercegovini.

Drugi krug sedmih predsjedničkih izbora pratit će rekordnih 24.333 promatrača, 63 više nego u rekordnom, prvom izbornom krugu.

Najviše je HDZ-ovih, preko 14 tisuća, SDP-ovih je gotovo 9 tisuća, HSS-ovih 344 itd. Uzme li se broj biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu, svako će, u prosjeku, promatrati 3, 7, odnosno 1, 7 promatrača. I u provedbi izbora sudjelovat će velik broj osoba, samo kroz biračke odbore i izborna povjerenstva, njih oko 45 tisuća.

Prve rezultate drugog izbornog kruga, DIP će objaviti u 20 sati, a osvježavat će ih svakih pet minuta, umjesto svakih 10, kako je to bilo u prvom krugu, prenosi Hina. Hrvatski predsjednik ili predsjednica izabrat će se u drugom krugu, jer u prvom, 22. prosinca nitko od 11 kandidata nije dobio većinu glasova svih birača koji su glasovali.

U drugi krug ušlo je dvoje kandidata sa najviše glasova, Milanović i Grabar-Kitarović, jedno od njih ove će nedjelje biti izabrano za predsjednika, onaj tko dobije najveći broj glasova birača koji su glasovali.