HRVATSKA POLICIJA ''Postoji samo jedna mjera koja bi zaustavila ilegalne migrante''

Migranti Poljska
Ilustracija/BBC

Suspenzijom Schengena ne može se zaustaviti migrante, piše Jutarnji list, navodeći da MUP rješenje vidi jedino u uredbi EU koja bi omogućila hitno vraćanje ilegalaca, prenosi Hina.

Odluka Slovenije da na granici s Hrvatskom uvede granične kontrole zbog dizanja razine sigurnosti nakon terorističkih napada u Europi, a koji su povezani s ilegalnim migrantima i ratom u Izraelu i Palestini, nije potaknula reakciju hrvatskih vlasti.

Hrvatska odbija pomoć drugih susjednih država u čuvanju vanjske granice, ne želimo Frontex kod nas, nego u Bosni i Hercegovini, na granicama je režim isti kao što je bio i prije tih događaja, a razina sigurnosti nije podignuta na veću razinu.

Hrvatska policija, kažu stručnjaci, radi sve što može na granici, u skladu s pravilima Europske unije, strože granične kontrole prema Mađarskoj nemaju smisla, jer je to zapravo izlazni, a ne ulazni pravac, vanjska granica Unije prema BiH strogo se štiti, koliko se može štititi, vojska na granici nema nikakva smisla, a ograde, kažu Jutarnjem listu neslužbeno u MUP-u, ne bi spriječile valove.

''Ovo je mjera koja bi smanjila priljev ilegalnih migranata''

Jedina učinkovita mjera koja bi smanjila priljev ilegalnih migranata na vanjskim granicama EU, kažu izvori iz MUP-a, jest promjena Uredbe o postupku azila EU, koja se očekuje do kraja mandata ove Komisije.

Ta Uredba omogućila bi državama da po hitnom postupku vraćaju ilegalne migrante tamo odakle su došli. U to bi onda trebao biti uključen Frontex sa svojom opremom, odnosno osiguravati zrakoplove koje bi prevozili ilegalne migrante u njihovu domovinu.

U Hrvatsku je ove godine ušao rekordan broj - više od 60.000 ilegalnih migranata.

"Vojska nije obučena za takve zadatke, oni imaju svoju ustavnu zadaću, a policajci su obučeni i imaju svu opremu. Uz 6700 policajaca koji čuvaju granicu tu je i 2000 pripadnika interventne i specijalne policije koji djeluju na terenu.

Mađarska ima ogradu, pa im ulazi više migranata nego u Hrvatsku, a konfiguracija terena u Hrvatskoj takva je da ograda ne bi bila učinkovita. Zato je jedino rješenje novi Pakt o migracijama i azilu te sporazum s Frontexom da vraćamo ilegalne migrante po hitnom postupku", pojašnjava sugovornik iz MUP-a.

Problem je, kaže, i BiH, gdje se migranti samo puštaju prema Hrvatskoj, a to bi, smatra, trebao riješiti Frontex, koji bi došao u susjednu državu.