HRVATSKA Novi zakon o navijačima bit će jedan od najrepresivnijih u Europi

Zakon, zakon o navijačima
Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatska Vlada priprema novi Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima koji je u nekim elementima najrepresivniji u Europi, a kazne su iznimno visoke. Posebno se to odnosi na dijelove koji u Zakonu govore o obveznom alkotestiranju na zahtjev policije čak i ako mirno ulazite na stadion ili hodate u blizini istog.

Tu su i drugi vrlo sporni dijelovi zakona, kao prikrivanje lica nekim šalom ili kapuljačom, te osobito oni dijelovi koji se odnose na tzv. širenje nacionalne i druge mržnje. Mnoge to brine jer ništa nije specificirano, pa su i do sada bili skidani ili oduzimani transparenti i majice HOS-a ili transparenti podrške Vukovaru.

Novi Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima izazvao je gomilu kontroverzi i pitanja u javnosti, ali u pravosudnim krugovima, zbog bojazni ne ide li se u preveliku represiju državnog aparata i kršenja ljudskih prava prema posjetiteljima sportskih natjecanja

Prijedlogom zakona predlaže se propisati da prekršaj čini osoba koja dolazi na sportsko natjecanje pod utjecajem alkohola većim od 0,5%, bez obzira sjedi li mirno, navija mirno ili čini neki nered, a ta osoba i posjetitelj sportske priredbe, činio bi prekršaj već samim odbijanjem ispitivanja alkoholiziranosti mjernim uređajem, kao i osoba koja bi odbila podvrgnuti se ispitivanju prisutnosti droga u organizmu.

Predložene kazne šokantno visoke – do 15.000 kuna kazne ili zatvor od 30 dana!

Ono što je šokantno da je za prekršaj konzumiranja alkohola koji prelazi 0,5% (ili cca dvije pive) je propisan kazna od minimalnih 2.000 kuna do šokantnih 15.000 kuna, te mogućih čak 30 dana zatvora!

U nedavnoj saborskoj raspravi o ovom Zakonu, nakon uvodnog izlaganja državnog tajnika i predlagatelja Žarka Katića, uslijedila je žestoka reakcija javnosti, ali i dobro poznatih saborskih zastupnika iz različitih stranaka kao Zlatka Hasanbegovića, Mire Bulja, Marka Sladoljeva, Hrvoja Zekanovića, ali i nekih drugih manje poznatih.

Bulj: Hoće li se zakon odnositi na opijanja u ložama uz konzumiranje oborite ribe?

Odmah je ustao Miro Bulj i pitao hoće li se ovaj zakon odnositi na „opijanja u ložama uz konzumiranje oborite ribe“. Državni tajnik je rekao da će se zakon primjenjivati selektivno, pa je naveo primjer slovačkih navijača u Rijeci koji su pijani teturali ulicama Rijeke, ali na njih se neće primjenjivati taj zakon. Premda zakon striktno propisuje mogućnost odlaska u zatvor za 0,51 promila alkohola ili odbijanje alkotestiranja.

Uvaženi zastupnik i profesor prava dr. Podolnjak je to uočio i postavio pitanje: „Ovim zakonom omogućujete da osobe kupuju alkohol na stadionu, a istovremeno predlažete oštre sankcije za one koji su pod utjecajem alkohola iznad 0,5 promila, a da pri tome nije učinila nijedan drugi prekršaj. Koja je je logika?“. Državni tajnik je rekao da će se zakon selektivno primjenjivati, premda su svi gledatelji po zakonu podložni tom zakonu i alkotestiranju na ulazu u stadion.

I zastupnik Sladoljev pitao je zašto se mogu navijači koji mirno dolaze na utakmicu po ovom zakonu podvrgavati alkostestiranju i hoće li ga policija dočekivati na izlasku iz kuće kada ide na utakmicu.

Hrvoje Zekanović je bio žestok i odmah je istaknuo da mu je smiješno što predstavnik vlasti govori da se ovaj zakon može i ne mora primjenjivati, dok Nikola Grmoja tvrdi da ovakve ovlasti policije da alkotestira mirne navijače bi bile odlične kada bi se primjenjivale u nekim drugim stvarima, recimo borbi protiv korupcije.

Hasanbegović: Namjerno širenje moralne panike!

Pošto je broj prekrašaja na sportskim natjecanjima u značajnom padu, zastupnik Sladoljev istaknuo je da u uvodu piše da se „Zakon donosi radi dojma“, te smatra da je to smiješno jer kakav je dojam u javnosti npr. o korupciji ili političarima u Saboru, te je stoga po njemu zakon „duboko licemjeran“.

Medijska haranga, smatra Sladoljev, prešućuje brojna pozitivna djelovanja navijača kao pomoć poplavljenima u Gunji, organizirana gašenja požara, rad s djecom s Downovim sindromom, dobrovoljna davanja krvi, uređivanje oronulih i pošaranih fasada domoljubnim muralima, njegovanje sjećanja na hrvatske junake i Domovinski rat i dr.

I Hasanbegović, i Bulj, i Zekanović, i Sladoljev su pričali o namjernoj moralnoj panici koja se vodi u medijima i društvu, najviše zbog toga jer su navijačke tribine jedino mjesto gdje se još može čuti glas naroda i domoljubne pjesme, HOS-ove zastave, slike i sjećanje na Blagu Zadru, Katu Šoljić, Vukovar, Oluju, Domovinski rat što gotovo potpuno nestaje iz škola, medija i hrvatske javnosti.

Osim toga, zastupnici smatraju da je vrlo represivno da se navijači koji imaju zabranu dolaska na utakmice budu pod tako strogim nadzorom (koji ni približno nemaju recimo pedofili, silovatelji i kriminalci). Oni se moraju naime godinama javljati u policijsku postaju kada nogometni klub igra prijateljsku utakmicu u Kini ili na drugom kraju svijeta, ili bilo gdje drugdje, što te ljude stavlja u položaj da su u očima okoline potencijalno opasniji za društvo od ubojica ili pedofila. Da se ne govori o ograničavanjima normalnog življenja za ljude koji rade, studiraju ili slično, a moraju iz tjedna u tjedan provoditi vrijeme u policijskim postajama, umjesto samo da se jave da nisu na utakmici ili da ih se sankcionira ako prekrše zabranu.

Zlatko Hasanbegović je jasno više puta istaknuo da je ovaj Zakon zapravo državna represija s velikom mogućnošću zlouporabe, te se pitao zašto se ovakav zakon ne primjenjuje recimo pred narodnjačkim klubovima ili drugim mjestima.

Sladoljev – “Zapamtite Vukovar” je govor mržnje?

Miro Bulj pitao je državnog tajnika kako komentira ljude koji sjede u Saboru i govore „da pobjednici nisu dobro završili posao 1945. godine“, a ovdje proganjamo naše navijače. „Krivci su oni koji pozivaju na nasilje u Saboru (slučaj Stazić op.a.)“, završio je Bulj, te dodao da u „Saboru treba uvesti alkotestiranje, a ne na stadionima“.

Robert Podolnjak smatra da ovakvi zakoni znalajno idu na štetu prava i sloboda građana, i daju široke diskrecijske ovlasti policiji u primjeni pojedinih zakonskih odredbi.

Na kraju je zastupnik Sladoljev završio s podsjećanjem na dobro poznati skandal kada je transparent podrške Vukovaru sa natpisom „Zapamtite Vukovar“ svrstan u govor mržnje.