Hrvatska neće mijenjati zakone, mirovine HVO-u isplaćuju se po postojećim uredbama

HVO postojavanje

Dragan Radić, predsjednik HVIDR-e HVO-a HB, pojasnio je kako navedeni branitelji uredno primaju svoje mirovine iz susjedne zemlje i tu nema nikakvih zastoja.
- Mi i trenutačno imamo zakonsko uporište za isplatu mirovina jer se vodimo kao pripadnici Hrvatske vojske, tako da s te strane ne bi smjelo dolaziti do bilo kakvih problema, kaže Radić.

Isplata mirovina

Prema njegovim riječima, otkako su počeli problemi sa 10.009 pripadnika HVO-a s tzv. južnog bojišta vode se pregovori na koji način naći dugoročno rješenje. Hrvatska je od samog početka jasno kazala kako njihova namjera nije ukidati mirovine i to neće činiti, ali se žele zaštititi od mogućih tužbi.
- Stalno smo u kontaktu s predstavnicima Hrvatske, razgovaramo o svim aspektima ovog problema u namjeri da nađemo najbolje rješenje. Mogu kazati kako smo zadovoljni činjenicom da se mirovine redovito isplaćuju, što i jest bio naš glavni zahtjev, istaknuo je Radić. Inače, ranije je bilo mnogo prijedloga rješavanja statusa navedene skupine branitelja, a jedan od najprihvatljivijih za njih jest da se u članku 2. Zakona o braniteljima uvrste i postrojbe HVO-a, kao jedne od onih koje su branile Hrvatsku. Ako bi se to uradilo, ovaj problem bi dugoročno bi stavljen ad acta. Isto tako, valja napomenuti kako su pripadnici HVO-a spremni tužiti Hrvatsku ako bi im se ukinule mirovine.

Tužbe

Podsjetimo, cijela afera izbila je u rujnu nakon što je Ministarstvo branitelja Hrvatske bez ikakve najave izbrisalo 10.009 ratnih vojnih invalida, koji u Hrvatskoj primaju mirovine i imaju zdravstveno, ali nisu ratovali na tlu Hrvatske. Kako su pojašnjavali iz ministarstva, radi se o pripadnicima HVO-a s tzv. južnog bojišta, kojima su tadašnji pomoćnici ministra obrane RH Marinko Krešić i Ljubo Ćesić Rojs izdali potvrde da su bili pripadnici Hrvatske vojske i potvrde o načinu stradavanja. Na taj način stvoreni su uvjeti da ih se uvede u mirovinski sustav Hrvatske. Navedena rješenja bila su jedini način da vojnici iz HVO-a dobiju neka prava kao i hrvatski branitelji te su ona zadržana u MORH-u i nikada im nisu dostavljena. Međutim, prije nekog vremena dio rješenja netko je uspio iznijeti iz MORH-a te je dvjestotinjak branitelja HVO-a tužilo Hrvatsku tražeći prava koja imaju i hrvatski branitelji, što je na noge podignulo tamošnju vlast. Na osnovi tih tužbi Hrvatska je već isplatila nekoliko milijuna kuna, a ovakve poteze pojedinaca osudila je i HVIDR-e HVO-a HB.

Dnevni list