HRVATSKA NAM OSTAJE ZATVORENA Preko granice samo uz jedan od tri uvjeta

Doljani granica auta
Hercegovina.info

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon užeg kabineta Vlade rekao je da su donijeli novu odluku o prijelazu granice, koja stupa na snagu od sutra, 1. srpnja, a vrijedit će do 15. srpnja.

"Od 1. srpnja na razini Europske unije na snagu stupa primjena EU digitalnih covid potvrda. Naša odluka je s tim usko povezana jer će svi građani EU-a koji imaju potvrdu moći bez ikakvih ograničenja ući u RH", rekao je Božinović, dodavši kako je za očekivati da ju neće imati svi, te će njih pustiti kao i do sad uz predočenje potvrde o cijepljenju, preboljenju ili nedavnom testiranju (brzi antigenski test ne stariji od 48 sati ili PCR test ne stariji od 72 sata), javlja HRT.

"Osobe koje dolaze iz smjera trećih zemalja, a nalaze se na listi tzv. aneks prvi preporuka vijeća, one više ne moraju imati poseban razlog za dolazak u RH, ali moraju predočiti jedan od tri dokaza", dodao je.

Istaknuo je i da će HZJZ na svojim internetskim stranicama redovito objavljivati popis zemalja na koje se primjenjuju posebne epidemiološke mjere.

"Mi sa svim ovim odlukama želimo najviše što je moguće kontrolirati epidemiološku situaciju, a granica u tome ima veliku ulogu u vrijeme sezone. Također, s ovom odlukom šaljemo jasnu poruku da nema nekontroliranog ulaska u RH", naglasio je ministar Božinović.

Dodao je i da je novost što će sva testna mjesta, ali i HZZO, od 2.7. izdavati i covid digitalne potvrde.

"Više nitko ne može reći da je to neki problem", istaknuo je.

"Svi ćemo se riješiti ili na neki način pojednostaviti ove muke ako se cijepimo, jer to je jedini izlaz", zaključio je ministar Božinović.

Ovo znači da od sada osim građana BiH i oni iz Srbije za ulazak u Hrvatsku trebaju imati jednu od tri potvrda - onu za cijepljenje, preboljenje ili negativan test. To bi pak značilo da je Srbija vraćena korak unatrag, kako bi BiH bila zadržana na istom mjestu.