VIDEO  Hrvatska na nogama, veliki prosvjed protiv covid-potvrda u Zagrebu

covid potvrde, Zagreb, prosvjed
Dragan Matić/Cropix, Darko Tomaš/Cropix

U Zagrebu je u 15 sati krenuo veliki prosvjed protiv covid-potvrda i epidemioloških mjera, pod geslom "STOP COVID potvrdama, zajedno za slobodu". Prosvjednici, kojih je prema prvim procjenama više od 10.000, prema glavnom trgu krenuli s dvije lokacije.

Prvo mjesto okupljanja je Trg Francuske Republike, a drugo mjesto okupljanja je Trg žrtava fašizma.  S tih mjesta su krenuli prema Trgu Bana Jelačića, koji je središnje mjesto prosvjeda. Kolone su se na Trgu spojile oko 15:40.

Sadržaj se učitava...

Oni koji su krenuli s Trga Francuske Republike prema glavnom zagrebačkom trgu skandirali su "Plenkoviću, pederu" i "Nećemo potvrde", javio je Index.

Na prosvjedu su stigle i brojne poznate osobe iz političkog života: Zlatko Hasanbegović, Miro Bulj, Nino Raspudić, Marin Miletić, Nikola Grmoja, Velimir Bujanec...

Među prosvjednicima su i europarlamentarci Ivan Vilibor Sinčić i Mislav Kolakušić

covid potvrde,Zagreb,prosvjed

''Beroš i ekipa su bili superheroji čija se politika nije smjela propitkivati. Ovo je veći skup od prosvjeda za radio 101'', kazao je Nikola Grmoja na Trgu bana Jelačića, prenosi njegovu izjavu Dnevnik.

''Žele da se dijelimo, mi moramo biti složni, a ne da nas kontroliraju!'', rekao je Bulj i dodao da su političari kontradiktorni s mjerama. ''Nije im bio problem, nego Miro Bulj tijekom Sinjske alke!'', poručio je Bulj i istaknuo da će biti na strani, kako kaže, slobode.

''Stožeraška politika je gora od Domovinskog rata!'', rekao je Bulj.

covid potvrde,Zagreb,prosvjed

Trgom se ori: "Ustani bane Hrvatska te zove, zove, ustani bane Jelačiću".

"Ovo ja nazivam ratnim profitertstvom. Postali smo obavezni dio agende prisile iako nismo sudjelovali u odlukama. Znate kakvi su stožeri", rekla je jedna doktorica govornica na Trgu bana Jelačića.

Organizatori prosvjeda navode da je iz Splita stiglo 10 autobusa, Šibenika 4, Zadra 5, Rijeke 4, Osijeka 4, Vinkovaca 2, Požege 1, Bjelovara 1, Dubrovnika 1, Varaždina 2 i iz Istre 4 autobusa.

Predvodnici prosvjeda su na ranijim okupljanjima navodili tri zahtjeva: 

  1. 1. ukidanje covid-potvrda odmah u cijeloj RH
  2. 2. donošenje zakona kojim se zabranjuje da se donese takav diskriminirajući zakon kao što je covid-potvrda

3. dobro pročitajte točku jedan i dva.