Hrvatska je bila puna petokolonaša, rat se ne može dobiti da se ne usmrti neprijatelja

...jer tko nije vidio odsječenu dječju glavu ili izmasakrirane policajce iz Borova Sela, ne zna što je rat - rekao je ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić, svjedočeći na suđenju za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti u Sisku Vladimiru Milankoviću i Dragi Bošnjaku.

Vekić je pri tome istaknuo da danas ne bi bilo Hrvatske „da nije bilo Milankovića i Bošnjaka", kao i ostalih branitelja.

- Mi smo u ratu imali veliki problem, a to je prepoznati tko su tzv. civili među neprijateljima. Je li civil onaj tko se tako odijeva, a ima skrivene namjere i neprijateljski je nastrojen? Ako se došlo u mogućnost, takve ljude se likvidiralo. To smo morali činiti. Imali smo vanjsku agresiju i unutarnju pobunu, a Hrvatska je bila puna petokolonaša. Bio je rat, a što se tiče toga što je u ratu dozvoljeno ili nije, to je druga priča - istaknuo je Ivan Vekić na Županijskom sudu u Osijeku.

Siskom se, kazao je, dva puta prošetao dok je bio ministar u društvu Đure Brodarca.

- Sisak je bio „meki trbuh" Hrvatske, nikog živog nije bilo na ulici usred dana. Svi su bili sklonjeni, a četnici su bili stigli do predgrađa Siska. Kao što je Tito rekao: "Prozor mora pasti", ja sam rekao Đuri: "Sisak se mora obraniti pod svaku cijenu" - prepričao je Vekić, dodavši kako je na upućene mu zamjerke što su u policiju primalo ljude s dosjeom odgovarao:

„Malo se časnih sestara javilo, pa sam morao primiti one koji žele nositi pušku."

Za Milankovića je rekao da je hijerarhijski bio na šestom ili sedmom mjestu „što se vidjelo i po njegovoj plaći, a ne želeći povrijediti Bošnjaka, on po tome, nije bio ništa." Ispričao je i kako mu se Brodarac žalio da mora slušati zapovijedi tadašnjeg predsjednika Kriznog stožera Ivana Bobetka.

- Tražio sam da se Bobetka vrati u Sabor i objasni mu se da nema ingerencije nad policijom, a nije ni bio sposoban za svoju funkciju.

Nakon što je zamjenik županijskog dravnog odvjetnika Miroslav Kraljević stavio primjedbu na njegovo svjedočenje, Vekić ga je, vidno ljutit upitao: „Jeste li vidjeli krv na snijegu? Jeste li ikada vidjeli mrtvog čovjeka ili majci rekli da joj je sin ubijen?"

Slobodna Dalmacija