Hrvatska: Hotelijeri traže čak 50 posto više sezonaca, najviše sobarice, kuhare

vikend, zdravlje, hercegovački vicevi, dida, unuk, posao, radnici, sezona, Hrvatska, Vlada HBŽ, neradni dan, HNŽ, 1 maj, neradni dan, neradni dani, FBIH, odmor, društvene mreže, neradni dani, neradni dan, vikend, odmor
Naime, samo tijekom prva dva ovogodišnja mjeseca poslodavci su, preko oglasa na Zavodu, tražili 1973 sezonca, što je čak za 49 posto više nego u istom lanjskom razdoblju kad ih je bilo - 1318.

- Riječ je o radnim mjestima, odnosno zanimanjima koja se, inače, najviše zapošljavaju u sezoni, a to su sobarice, kuhari, recepcionari, prodavači te ostale struke iz turističko-ugostiteljske djelatnosti, odnosno djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane - objašnjava Žana Gusić, predstojnica HZZ-ova područnog ureda za Slobodnu Dalmaciju.

Veće hotelske kuće traže i druga uslužna zanimanja, poput kozmetičara, pedikera i frizera, a kao novitet zamijetili smo potražnju za maserom, odnosno maserkom na plaži koju putem HZZ-a oglašavaju uglavnom hoteli na Makarskoj rivijeri.

- Takva je usluga sastavni dio ponude brojnih svjetskih resorta. Naši hotelijeri unapređuju svake sezone svoju ponudu i mnogi se danas mogu svrstati uz sam bok velikim svjetskim hotelskim lancima, od kojih su pojedini već i dulje vrijeme na našim prostorima - kaže Gusić.

U svakom slučaju, najviše radnih mjesta sada oglašava hotelski lanac "Sunčani Hvar" - više od 300 među kojima je samo 70 rezervirano za konobare. U "Svpetrvs hotelima" posao će ove sezone naći barem 239 (broj sada oglašenih radnih mjesta na Zavodu) nezaposlenih, a priliku za zapošljavanje na južnoj strani Brača, u bolskim hotelima "Zlatni rat", dobit će, također, više od 200 osoba koje su u potrazi za poslom.

Među većim oglašivačima sezonskih radnih mjesta spomenimo još hotele "Podgora" i "Baška Voda", tvrtku "Modra špilja"... Spomenimo i to kako je velik broj poslodavaca, poput "Le Meridien Lava" ili "Radison Blu Resorta", tijekom siječnja i veljače preko Zavoda organizirao susrete s nezaposlenim osobama koje apliciraju na sezonska radna mjesta.

Najbolje u cijeloj priči jest to što su, prema podacima splitskog HZZ-a, pojedini sezonci lani bili angažirani i do početka prosinca, odnosno tek tada su se vratili u evidenciju biroa. Nadajmo se da će tako biti i ove godine...