Hrvatska danas odlučuje o uvođenju samoizolacije za sve koji ulaze iz BiH

Granica granični prijelaz
Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Nacionalni stožer Republike Hrvatske kreće prema uvođenju obavezne samoizolacije za osobe koje dolaze iz Srbije i BiH, okupljanja će se ograničiti na sto osoba, a maske će biti obavezne u svim zatvorenim prostorima. Ovo su mjere o kojima se u srijedu, neslužbeno doznaje Jutarnji list, razgovaralo na sastanku Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Mjere bi se trebale uvoditi postupno, a ne “preko koljena”, navodi se. Naime, broj oboljelih u protekla 24 sata je 53, što u Stožeru smatraju relativno dobrom brojkom, a ovisno o njezinu kretanju donosit će se mjere.

Kako doznaje Jutarnji, najkasnije u četvrtak bi se trebala obavijestiti javnost vezano za ponovno uvođenje 14-dnevne samoizolacije za sve one koji u Hrvatsku ulaze iz Srbije i BiH, ali konačna odluka o tome još nije donesena. Odluka će biti najavljena nekoliko dana prije stupanja na snagu, prije svega zbog hrvatskih državljana u tim zemljama, kako bi se na vrijeme mogli vratiti u zemlju, a da ne moraju u izolaciju.

Karantena 

Mnoge europske zemlje još su prije tjedan dana građanima BiH i Srbije odredile da pri ulasku na njihov teritorij moraju u 14-dnevnu karantenu. Sjeverna Makedonija je u srijedu donijela odluku da svi građani Srbije, BiH i Crne Gore za ulazak u tu zemlju moraju priložiti PCR test ne stariji od 72 sata. Austrija je nedavno za državljane Kosova, Srbije, S. Makedonije, BiH, Albanije i Crne Gore uvela karantenu pri ulasku na svoj teritorij.