Hrvatska danas dobiva novi Ustav

maraton franjo tuđman, Hrvati u BIH, Hrvatska, ustav, prosvjed, Hrvatska zemlja, dan državnosti, matija šerić, ustaše, partizani, dijaspora, Hrvatska dijaspora, domovina, Novac, Hrvatska zemlja, priznanje, dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, Hrvatska, borba, pomoć, finansijska sredstva, Hrvatska, Hrvati u BIH, Hrvatska, BIH, Hrvati, Hrvati u BIH, državljanstvo, Hrvatsko državljanstvo, dokumenti, branitelji, Dan državnosti Hrvatske, moja domovina, hrvatsko iseljeništvo ,  iseljeničke priče

Vladajući i opozicija još se jučer popodne nisu usuglasili hoće li u izmijenjeni Ustav ući i SDP-ov prijedlog o smanjenju broja potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma. No, ako je suditi po jučerašnjem istupu SDP-ovca Josipa Leke, najveća oporbena stranka ipak će dići ruku za ustavne promjene i u slučaju da HDZ-ova većina odbije njezin prijedlog da se postotak potrebnih potpisa sa sadašnjih 10 posto smanji na 5 posto birača, piše jutarnji list.

Leko suzdržan

- Dok ne vidimo argumente drugih i kako će teći rasprava, ne bih spekulirao o tome kako ćemo se postaviti ako HDZ ne podrži naš prijedlog - rekao je Leko nakon sjednice Odbora za Ustav.

Sabor će raspraviti i nekoliko novih Vladinih amandmana na izmjene Ustava.

Izmjene Ustavnog zakona

U saborsku proceduru Vlada je s jučerašnje sjednice uputila Saboru i izmjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kojima se za manjine ispod 1,5 posto udjela u stanovništvu jamči dodatno pravo glasa uz pet saborskih zastupnika, a Srbima ostaje samo opće biračko pravo uz zajamčena najmanje tri zastupnika.

Predlaže se i odredba da ubuduće isključivo Srpsko narodno vijeće, na čijem je čelu Milorad Pupovac, bude krovno predstavničko tijelo Srba u Hrvatskoj.

Amandmani koji idu u Sabor:

- SDP-ov amandman o referendumu - Broj potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma sa 10 posto smanjuje se na 5 posto biračkog tijela.

- Amandman Vlade o Uredu predsjednika - Na temelju dogovora Kosor-Josipović dogovoreno je da se briše odredba da se organizacija Ureda predsjednika uređuje posebnim zakonom, već se to prepušta predsjedniku.

- Amandman Vlade o uhidbenom nalogu - Otvara se mogućnost izručivanja hrvatskih državljana drugim državama temeljem bilateralnih sporazuma.

- Amandman Vlade o predsjedniku Vrhovnog suda - Nakon žestokih reakcija sudačke struke, Vlada je odustala od prijedloga da je predsjednik Vrhovnog suda dužan jednom godišnje podnositi izvještaj Saboru o radu sudova.

Autor: Veronika Rešković/jutarnji list