VIDEO  Hrvatska će turistima sufinancirati antigenske testove

Hrvatska će turistima sufinancirati antigenske testove
Hercegovina.info

Uz dobru epidemiološku situaciju možemo očekivati i veći postotak nego prošle godine, rekla je hrvatska ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u HTV-ovom Dnevniku odgovarajući na pitanje koliki bismo postotak u sezoni mogli ostvariti u odnosu na 2019.

Ranije je objavljeno kako će sredinom travnja početi cijepljenje 70.000 turističkih djelatnika. Brnjac je u Dnevniku rekla kako su anketom došli do broja od oko 68.000 turističkih djelatnika koji bi se željeli cijepiti.

"Turistički djelatnici su u direktnom kontaktu. To je epidemiološka mjera kojom možemo spriječiti daljnja žarišta", rekla je Brnjac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Njemačka je Hrvatsku stavila na listu visokorizičnih područja. Hoće li to utjecati na turiste?

"Prvenstveno će se gledati kakva je epidemiološka situacija. Nakon toga, naravno da će turisti gledati kakva je procijepljenost turističkih djelatnika. Važan im je i segment samog projekta Siguran boravak u Hrvatskoj ili Safe stay in Croatia, gdje smo razradili sve epidemiološke standarde, protokole, zajedno s HZJZ-om, kojih se trebaju pridržavati svi naši u turističkom sektoru", rekla je Brnjac.

Navela je kako je do sada oko 12.000 objekata dobilo oznaku Safe stay in Croatia. Uvedene su tri razine kontrole – jedna će ići od Ministarstva, a druga će biti sa strukovnim udruženjima. Treća i najvažnija je sam gost – turist će moći vidjeti kako se netko i pridržava li se svih mjera i protokola, rekla je Brnjac.

"On će putem QR-koda u tom objektu u kojem se nalazi vidjeti koji su to protokoli, koji su standardi, pridržavaju li se svi toga i direktno će moći poslati mail, svoj komentar, koji ide direktno na Ministarstvo, i u tom slučaju, ako je negativan, taj objekt neće dobiti tu oznaku", rekla je Brnjac.

Na pitanje o cijeni antigenskih testova na mobilnim punktovima za testiranje stranih gostiju koji se vraćaju u svoje zemlje nije mogla dati konkretan odgovor, no rekla je kako će država pokriti dio troška.

Država će pokriti dio troška, sudjelovat će u dosta velikom iznosu što se tiče same cijene antigenskog testa, rekla je Brnjac.