Hrvatska broji novih 140 slučajeva zaraze; U Đakovu zaražene 134 časne sestre

Hrvatska broji novih 140 slučajeva zaraze; U Đakovu zaražene 134 časne sestre
Ilustracija

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije podatke o koronavirusu. "U protekla 24 sata zabilježeno je 140 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1088.

Među njima su 124 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru tri pacijenta, navodi Index. Jedna osoba je preminula na području Zagrebačke županije.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je, s obzirom na epidemiološku situaciju, donio Odluku o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti covid-19 koja će se primjenjivati od 13. srpnja 2020. godine.

Ovom Odlukom se uvodi nužna mjera obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za sljedeće kategorije osoba:
- zaposlenike zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjeti dopušteni;
- vozače, ostale zaposlenike u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnike u javnom prometu;
- zaposlenike u trgovačkoj djelatnosti i kupce za vrijeme boravka u prodavaonicama;
- zaposlenike u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka;
- druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Na području Osječko-baranjske županije u proteklih 24 sata zabilježeno je 50 novozaraženih osoba koronavirusom, što je najveći broj do sada u jednom danu, rekao je u subotu na konferenciji za medije načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite Goran Ivanović.

Čak 134 časne sestre u samostanu u Đakovu zaraženo je virusom korona, potvrđeno je iz županijskog stožera civilne zaštite. U stožeru su naveli da su časne sestre već mjesec dana samovoljno u karanteni te da od njih ne prijeti širenje zaraze.