HRVATI MASOVNO U SHOPPING U BIH Jedva sam dočekao ići u Orašje zbog duhana

kupovina, shopping, maturanti, Gorica, granica, granična policija, lažni test
Glas Slavonije

Od proteklog vikenda, nakon gotovo dva i pol mjeseca koliko je zbog pandemije koronavirusa granica bila zatvorena, hrvatski državljani ponovno su krenuli u prekogranični šoping u Bosnu i Hercegovinu uz predočenje osobne iskaznice ili putovnice. Ukinute su mjere samoizolacije i karantene nakon ulaska u tu zemlju.

Bez ograničenja

Stanovnici županjske Posavine jedva su čekali otvaranje granice i odlazak u kupnju. City Center In, Bingo i Yimor, trgovački centri smješteni u blizini graničnog prijelaza Orašje, omiljene su destinacije Županjaca, Vinkovčana, Otočana i stanovnika okolnih sela, o čemu svakodnevno svjedoče brojni parkirani automobili hrvatskih registracijskih oznaka.

Slavonci kupuju sve - od špeceraja, lijekova, odjeće, obuće, pa do kućanskih uređaja, bijele tehnike i namještaja, stolarije, ondje pune spremnike goriva svojih automobila i opskrbljuju se duhanom. Prema neslužbenim informacijama, u razdoblju u kojem su bile zatvorene granice, trgovci u hrvatskim pograničnim područjima bilježili su veći priljev domaćih kupaca koju su se zbog nemogućnosti odlaska u susjedne zemlje okrenuli potrošnji u svojoj zemlji.


"Jedva sam dočekao ići u Orašje zbog duhana. Za pola kilograma platio sam 50 kuna", priča nam Anto K. iz Županje. I supružnici Marić iz Vinkovaca prošle su se srijede uputili u Orašje. "Ovo nam je baš nedostajalo. Obavili smo veliki šoping, kćerka nam u subotu slavi rođendan i pripremamo feštu. Kupili smo pivo, sokove, majonezu za francusku salatu, materijal za kolače, svježi sir, vrhnje, grickalice. Račun je bio veći od 100 konvertibilnih maraka, čime ostvarujemo pravo na povrat PDV-a. Još smo svratili i na ćevape u Aromu. Baš su nas srdačno dočekali, ondje smo već stalni gosti i ljudima je drago da se život vraća u normalu", kaže nam obitelj Marić.

Granicu su, kažu, bez problema prešli s osobnom iskaznicom, bez posebnih mjera i uputa, osim dezinfekcije ruku na ulazu u trgovine i ugostiteljske objekte.

Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH od petka, 5. lipnja, u 24 sata testirano je 437 uzoraka, od kojih su dva bila pozitivna. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom kantonu (Živinice). U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 39.437 osoba, bolest je potvrđena kod njih 1107, a 944 pacijenta su izliječena.

Pandemija koronavirusa sredinom ožujka zatvorila je granice, šoping-centre i prepolovila je potrošnju stranih državljana u BiH. Prema podatcima koje je Glasu Slavonije dostavio Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH, stranci su u prvih pet mjeseci ove godine kupili robu u vrijednosti 23.879.505.29 konvertibilnih maraka (KM), odnosno 92,5 milijuna kuna (prema srednjem tečaju HNB-a na dan 5. lipnja vrijednost jedne marke je 3,874 kuna).

Prilikom napuštanja carinskog prostora BiH na graničnim prijelazima podnijeli su 75.426 zahtjeva za povrat PDV-a u iznosu 3.469.671.71 KM (13,5 milijuna kuna). A lani su, usporedbe radi, u prvih pet mjeseci potrošili 49.623.392.07 KM (više od 192 milijuna kuna). Podnijeli su 159.480 zahtjeva za povrat 7.210.236.45 KM poreza (približno 28 milijuna kuna), piše Glas Slavonije.

I Slavonci već godinama ostavljaju sve više novca u  BiH. Ondje kupuju 17 posto jeftinije, kolika je jedinstvena stopa PDV-a, i ostvaruju velike uštede u kućnom proračunu. Više od trećine ukupnog traženog iznosa povrata PDV-a u prvih pet mjeseci 2020. odnosi se na pet bosanskohercegovačkih graničnih prijelaza koji vode prema Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji (Brčko, Orašje, Šamac, Brod i Gradiška). Podaci govore da su Slavonci u šoping-centrima oraške i brodske Posavine ostavili približno devet milijuna KM (34,9 milijuna kuna), a u prvih pet mjeseci 2019. dvostruko više, 18,6 KM (72 milijuna kuna). Lani su u tom razdoblju podnijeli 58.016 zahtjeva za povrat poreza, a u ovoj godini 27.057.
Pravo na povrat

Povrat poreza strani državljani ostvaruju na robu kupljenu u vrijednosti minimalno 100 KM (oko 400 kuna). Carinskoj službi na uvid daju račune, robu i originalni popunjeni obrazac za povrat poreza. Pravo na povrat PDV-a ne ostvaruju na iznesena mineralna ulja (petrolej, dizelsko gorivo, ulje za loženje, ekstra lako i lako specijalno, motorni i bezolovni benzin), alkohol i alkoholna pića te prerađevine od duhana.