HRT i službeno dao otkaze Gojan i Novak Srzić

HRT, elizabeta gojan, Hloverka Novak Srizić , novinarka, Novinarka HTV, Hloverka Novak Srzić , elizabeta gojan, Dvije novinarke, Novinarka HTV, elizabeta gojan, Hloverka Novak Srzić

Po riječima njezina odvjetnika Ive Farčića, u odluci o otkazu navodi se da je razlog skrivljeno ponašanje radnika zbog javnog istupa bez odobrenja nadređenih.

Nakon odluke o otkazu uslijedit će zahtjev za zaštitu prava radnika koje rješava poslodavac u roku od 15 dana, a odbije li HRT uvažiti taj zahtjev, uslijedit će tužba protiv HRT-a, najavljuje Farčić.

Iz glasnogovorničke službe HRT-a nije se moglo dobiti potvrdu informacije o zaprimanju otkaza novinarkama, već je kratko odgovoreno da o tome ništa ne mogu komentirati.

Od Krešimira Škarice, odvjetnika Elizabete Gojan, doznaje se da ona odluku o otkazu još nije zaprimila jer je trenutno još u Crnoj Gori, gdje snima unaprijed dogovorene emisije Damina gambita.

Gojan i Novak Srzić odlukom glavnog ravnatelja Radmana ostaju bez radnih mjesta zato što su nakon prijenosa i emisije inauguracije predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koju je vodila Gojan, u javnosti istupale bez odobrenja nadređenih čime su prekršile interna pravila HRT-a.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) osudili su otkaze i od Radmana zatražili da odmah povuče odluku o tome inače će zatražiti njegovu ostavku.

HND i SNH smatraju otkaze kršenjem ustavnog prava novinara na istupanje u javnosti i slobodno izražavanje stajališta, uz ocjenu kako je to 'završni čin zatiranja prava na slobodu govora i javne riječi koja se 2015. odvija na HRT-u'. Zbog toga su zatražili izmjene dijelova HRT-ova Etičkog kodeksa za novinare i kreativno osoblje i Općih pravila o radu ponašanja zaposlenika.

izvor: Hina